Bělorusko zakázalo dovoz výrobků Škoda Auto a kosmetiky Nivea. Důvodem jsou „nepřátelské kroky vůči národu“

24.04.2021 10:39

Bělorusko dalo stopku dovozu výrobků automobilky Škoda Auto, německé firmy Liqui Moly, která nabízí motorové oleje, a společnosti Beiersdorf, vlastníka řady kosmetických značek včetně Nivey. Hlavní body zveřejněného nařízení nabydou účinnosti po deseti dnech od oficiálního zveřejnění dokumentu a seznam zakázaných výrobků bude platný šest měsíců, informovala o tom na svém webu běloruská vláda.

Bělorusko zakázalo dovoz výrobků Škoda Auto a kosmetiky Nivea. Důvodem jsou „nepřátelské kroky vůči národu“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko na jednání bezpečnostní rady

Běloruská vláda krok vysvětlila potřebou zabezpečit národní zájmy a uvedla, že k němu přistoupila s přihlédnutím k „nepřátelským krokům vůči běloruskému národu“.

Škoda Auto v lednu oznámila, že nebude sponzorovat mistrovství světa v hokeji, pokud se turnaj bude konat v Bělorusku. Vedoucí komunikace automobilky Tomáš Kotera tehdy ČTK sdělil, že pro podnik je důležité dodržovat, chránit a prosazovat všechny předpisy, které ochraňují lidská práva. Podporovat mistrovství v Bělorusku, kde režim prezidenta Alexandra Lukašenka tvrdě postupoval proti demonstrantům, odmítly i firma Liqui Moly a výrobce kosmetiky Nivea, informoval server Meduza. Běloruský kabinet však ve zveřejněném prohlášení nezmiňuje, že by jeho rozhodnutí souviselo s výhradami uvedených firem proti mistrovství.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Pokud běloruské úřady odhalí zakázané výrobky při jejich dovozu, nařídí jejich vrácení. Lidem, kteří by tyto produkty prodávali v obchodních centrech, na trzích, veletrzích, výstavách či na internetu, bude nařízeno ukončení činnosti, upřesňuje dokument. Zákaz se však nevztahuje na situaci, kdy si výrobky pro vlastní spotřebu přivezou občané Běloruska, a na dopravní prostředky, které mají registraci v členských zemích Eurasijské ekonomické unie, a také dopravní prostředky „dočasně importované“ na celní území Eurasijské ekonomické unie, kam vedle Běloruska patří také Rusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán.

O organizaci letošního mistrovství v ledním hokeji se měly původně podělit Minsk a Riga. Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF) nakonec ale kvůli napjaté společensko-politické situaci v Bělorusku po loňském kontroverzním znovuzvolení prezidenta Lukašenka rozhodla, že mistrovství se v Bělorusku hrát nebude. Celý šampionát se místo toho uskuteční pouze v Rize od 21. května do 6. června. Běloruská opozice i široká veřejnost považují volby za zmanipulované, neuznala je ani řada států a organizací včetně Evropské unie. 

Běloruský kabinet dnes upřesnil, že obchodníci, kterým k datu nabytí účinnosti nařízení zbyde neprodané zboží, mají povinnost prodej zakázaných výrobků pozastavit a ve lhůtě pěti pracovních dní provést jejich inventuru. Do dalších pěti pracovních dní musejí soupis ve dvou exemplářích dodat daňovému úřadu a v průběhu 60 kalendářních dní zajišťovat označování těchto výrobků „speciálními kontrolními symboly“. Po označení zbylého zboží mohou podnikatelé pokračovat v „uskutečňování“ obchodu, uvedla vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…