Benda se rozjel v televizi. Měla byste Ištvana odvolat, vpálil Válkové

12.02.2014 22:45

Zástupci ODS se dnes postavili za svého bývalého předsedu Petra Nečase, který čelí obvinění z podplácení bývalých poslanců strany. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan si ale stojí za svým. „Existují důvodné předpoklady, že byl spáchán trestný čin,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Benda se rozjel v televizi. Měla byste Ištvana odvolat, vpálil Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Ištvan prohlásil, že podobné záležitosti jsou vyšetřovány v mnoha vyspělých západních zemích, jen Česká republika je zatím bohužel výjimkou. Jako příklad uvedl svého kolegu z Itálie, který prošetřuje tamějšího bývalého premiéra Silvio Berlusconiho za údajné podplacení senátora a následný pád italské vlády. „Je otázkou, proč naši právníci, komentátoři a další o takových záležitostech nemluví,“ pokrčil rameny.

Zdůraznil, že pokud státní zástupce má důkazy o podezření ze spáchání trestného činu, tak musí konat. Dodal, že je nutno odlišit legitimní jednání vlády od jednání, z něhož má mít prospěch nějaký jedinec.

ODS Ištvana dokonce pojmenovala jako škůdce demokracie. Ten na její dnešní vystoupení před novináři nechtěl reagovat. „Musím se oprostit od nějakých vyjádření, mohlo by to být viděno jako předpojatost. Je mi jasné, že veřejnost to může vnímat jako zastrašování. Tyto politické proklamace bych ale nepovažoval za příliš významné,“ poznamenal.

Nenormální zásah, míní Benda

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), další host pořadu, postoj občanských demokratů i samotného Nečase označila jako politizování možného trestného činu. Neexistují podle ní žádné podněty pro to, aby se mohlo o případu hovořit jako o politickém.

„Jsem překvapený, že Ištvana neodvoláte,“ nesouhlasil s ní poslanec a člen ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) „Uvědomte si, co se stalo před deseti měsíci v Praze, přijelo 300 policistů, zabavili stovky beden materiálů, hromady zlata… A co z toho zbylo? Obvinění jiného právního rázu,“ prohlásil. Obvinění Nečase pak nazval absolutně nenormálním zásahem do politiky.

Válková: ODS možná odvrací pozornost od kmotrů

Válková s klidem odvětila, že nebude zasahovat do trestního řízení v jeho počátku. „K čemu ta ostrá slova? Není to třeba odvracení pozornosti od všech těch lobbistů a kmotrů, kteří si právě za vlády ODS mohli dělat, co se jim zlíbilo?“ zeptala se.

S tím ale Benda nesouhlasil. Určitě by prý Ištvanovi zatleskal, kdyby obvinil někoho, kdo se skutečně přiživoval na státním rozpočtu, ale to se podle jeho názoru nestalo. „Povedla se mu jen neuvěřitelně zpackaná akce,“ vzkázal na jeho adresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…