Bendl ujistí EU, že ČR zná zdroj otrav a chystá zmírnit prohibici

24.09.2012 17:25

Ministr zemědělství Petr Bendl bude dnes Evropskou komisi ujišťovat, že české úřady už zjistily zdroj, který stojí za sérií smrtících otrav z pančovaného alkoholu. Kolegy bude na večerním jednání informovat i o tom, že český kabinet bude ve středu rozhodovat o uvolnění prohibice na tvrdý alkohol. Věří také, že Slovensko a Polsko, které v reakci na kauzu zakázaly dovoz tvrdého alkoholu z Česka, budou respektovat nové skutečnosti a svá omezení případně rovněž upraví.

Bendl ujistí EU, že ČR zná zdroj otrav a chystá zmírnit prohibici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

Bendl se v podvečer setká jednak s ministry zemědělství EU, jednak s komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitele Johnem Dallim.

Seriózní výrobci se ničeho zlého nedopustili

"Já pana komisaře seznámím s tím, co schválila česká vláda, s tím, co připravuje v následující dny jako operativní řešení a postupné rozvolňování trhů, neboť i ten dnešek potvrdil, že známe zdroj... a že je to nelegální výroba," podotkl Bendl.

Reagoval tak na dnešní tiskovou konferenci české policie a justičních orgánů, na níž mimo jiné zaznělo, že policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu.

Ve středu od jednání vlády Bendl čeká, že přistoupí ke zmírnění současných opatření, která zahrnují nejen zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent, ale i jeho vývoz.

"Samozřejmě. V okamžiku, kdy nám je znám zdroj a víme, odkud ten nelegální alkohol pochází, víme, že naši výrobci se ničeho zlého nedopustili, je tady prostor pro to, má-li prodávaný alkohol jasné místo původu, aby mohl být distribuován a prodáván konečnému zákazníkovi," podotkl Bendl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …