Berlín nezapomíná, Berlín nemlčí. V Německu vzpomínali na hrůzný čin

20.12.2022 6:30

Proti islámskému terorismu je třeba důsledně bojovat. V pondělí to u příležitosti šestého výročí teroristického útoku na adventním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz prohlásila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Berlín nezapomíná, Berlín nemlčí. V Německu vzpomínali na hrůzný čin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Poznamenala, že Německo na oběti nezapomíná a že je důležitý život každého člověka. Ministerstvo vnitra na twitteru zveřejnilo seznam všech 13 obětí, mezi kterými je i Češka Naďa Čižmárová. V pondělí večer se pak na náměstí uskutečnila pieta za účasti pozůstalých.

„Teroristé ve svém fanatismu věří, že jejich oběti nic neznamenají. Mýlí se. Počítá se každý člověk. Dnes vzpomínáme na oběti islamistického útoku na náměstí Breitscheidplatz," uvedla Faeserová. „Islamistický atentát na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz nám připomíná, že v boji proti islamistickému extremismu a terorismu musíme nadále důsledně pokračovat. Hrozba totiž zůstává nezměněna," dodala.

Večerní piety v Pamětním kostele císaře Viléma na náměstí Breitscheidplatz se spolu s pozůstalými zúčastnila mimo jiné berlínská primátorka Franziska Giffeyová. Ta ještě před pietou uvedla, že útok vážně otřásl celým Berlínem. „Mohlo se to týkat každého z nás. Berlín na tento čin a tento den nikdy nezapomene," řekla.

To, že Berlín nezapomene na mrtvé a ani na hrůzný čin, přislíbil evangelický biskup Christian Stäblein. „Berlín nezapomíná, Berlín nemlčí. Berlín na chvíli utichne a vzpomíná," řekl během bohoslužby.

Přítomen byl také český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. „Chceme projevit účast a vyjádřit, že nezapomínáme, a to ani v dnešní pohnuté době," řekl Kafka ČTK. Jeden z věnců, které byly položeny u památníku teroristického útoku k uctění obětí, věnovalo české velvyslanectví.

Na bohoslužbu do Pamětního kostele přijel i manžel Čižmárové Petr s jedenáctiletým synem Davidem, kteří žijí v Drážďanech. Oba nejdříve zašli zapálit svíčky u jména Nadi Čižmárové, u kterého byla vedle květin položena i fotografie. Petr Čižmár ČTK řekl, že ani šest let od tragédie neznamená, že by se mu do Berlína jelo snadno. „Emoce zde stále jsou, je to těžké," řekl.

Farářka Kathrin Oxenová v závěru piety u památníku, který je umístěn na schodech ke kostelu, přečetla jména 13 obětí. Vzpomínková akce skončila třinácti údery zvonu, každý za jednoho mrtvého, symbolicky ve 20:02, kdy berlínská policie před šesti lety obdržela první hlášení o masakru.

Tehdy třiadvacetiletý Tunisan a odmítnutý žadatel o azyl Anis Amri najel večer 19. prosince 2016 s ukradeným kamionem do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína. Zabil takto 11 lidí včetně Češky, která se stala první českou obětí teroristického útoku v Evropě. Dalším mrtvým byl polský řidič kamionu, kterého Amri pobodal a zastřelil. Třináctou obětí se stal muž, který samotný útok přežil, při pomáhání přeživším ale utrpěl vážné poranění mozku, kvůli kterému byl odkázán na neustálou péči. Loni zemřel. Atentátníka později zastřelili policisté v Itálii.

Teroristickému útoku se podrobně věnoval Spolkový sněm, jehož vyšetřovací výbor zjistil, že atentátu předcházela série individuálních pochybení, celková přetíženost odpovědných institucí, nedostatek zdrojů, roztříštěnost pravomocí a také nedostatečná vzájemná komunikace úřadů. Vyvrcholením série chyb a nedostatků bylo to, že v létě 2016 přestali němečtí kriminalisté pozdějšího útočníka Anise Amriho bedlivě sledovat. Odmítnutý žadatel o azyl Amri byl sice považován za možného násilného radikálního islamistu, berlínští kriminalisté však jeho případ už nevedli jako vážný.

Čižmár stejně jako někteří další pozůstalí nejsou s výsledky vyšetřování spokojeni, neboť objasňování útoku neukázalo na nikoho, kdo by za pochybení byl odpovědný. Příbuzní obětí proto nevylučují, že se kvůli případu obrátí na kancléře Olafa Scholze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…