Běž se oběsit na banánovník, vzkázal prezident velvyslanci USA. Ten radil o lidských právech

08.02.2017 7:44

„Víš co? Běž se pověsit na banánovník,“ cituje agentura AP slova mluvčího prezidenta afrického státu Zimbabwe, který takovýmto způsobem zareagoval na kritiku ze strany amerického velvyslance, která se týkala lidskoprávní situace v zemi.

Běž se oběsit na banánovník, vzkázal prezident velvyslanci USA. Ten radil o lidských právech
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Tiskový mluvčí zimbabwského prezidenta George Charamba v úterý 7. února velmi nediplomatickým způsobem zareagoval na narůstající kritiku ze strany nejvyššího představitele Spojených států v zemi, kterého vyzval, aby se „šel pověsit na banánovník“.

„Čekáme na signál od nové vlády,“ cituje Charambova slova zimbabwský státní deník Herald.

Celý článek ZDE

Charamba dále amerického velvyslance Harryho K. Thomase popsal jako „přežitek hrozivého období“, což byla zřejmá narážka na již bývalou americkou prezidentskou administrativu, která měla s dlouholetým prezidentem jihoafrického státu Robertem Mugabem mnoho rozepří.

Tiskový mluvčí prezidenta Zimbabwe tak reagoval na pondělní prohlášení amerického velvyslanectví v zemi, které dalo veřejně najevo svou obavu ze „zhoršující se lidskoprávní situace v zemi“.

Americká ambasáda tak reagovala na zatčení pastora Evana Mawarireho, ke kterému došlo minulý týden poté, co Mawarire zorganizoval masovou protestní akci na sociálních mediích.

Mawarire byl nedlouho po svém návratu z návštěvy Spojených států v minulém roce zatčen. Současně čelí obviněním z pokusů o státní převrat a podněcování veřejného násilí. Charamba jej též údajně nařknul z toho, že je americkým agentem.

Další zimbabwský pastor Patrick Mugadza je ve vazbě již od 19. ledna za to, že prohlásil, že prezident Mugabe zemře v říjnu letošního roku.

„Americká vláda pevně věří v důležitost základních práv na svobodu slova a vyzývá vládu Zimbabwe, aby všem svým obyvatelům umožnila toto právo využívat v souladu s ústavou země,“ píše se v prohlášení amerického velvyslanectví.

Charamba posléze uvedl, že Thomas, který byl na post velvyslance Spojených států v Zimbabwe nominován během úřadování Baracka Obamy, čelí v rámci nové administrativy nejisté budoucnosti.

„Myslí si snad, že nám může poroučet. Ať se jde pověsit na banánovník,“ cituje jeho slova AP.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…