Bezdomovci často volí ulici. Do nocleháren se nesmí nosit alkohol

10.11.2012 21:56

Kvůli blížící se zimě města přicházejí s projekty, které mají zajistit ubytování pro bezdomovce. Azylové domy a podobná zařízení navyšují kapacity, například v hlavním městě Praze bude kolem 1500 míst.

Bezdomovci často volí ulici. Do nocleháren se nesmí nosit alkohol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Na zimu se chystají jednotlivá města. V Praze bývá bezdomovců tradičně nejvíce, proto například na lodi Hermes bude při minus pěti stupních možnost přespat zdarma. Pokud by došlo na ještě větší mrazy, metropole připraví další místa. "Při teplotě minus deset - to byly třeba loni ty extrémní mrazy - v tu chvíli je Praha připravena poskytnout jednotlivé stany v různých kapacitách," uvedl pro ČT náměstek primátora Ivan Kabický.

Stejně tak azylový dům v Karlíně se připravuje na zimu. Učí bezdomovce například stavět dočasné přístřešky, které se skládají z kartonu, palet a fólií. „Základní požadavek je, aby to nestálo moc, aby to stálo třeba do sta korun," vysvětluje architekt Štěpán Toman.

Brno otevře pro bezdomovce dvě nová zařízení. Celkem i s ubytovnami Armády spásy a charity zde bude 160 míst na přespání. Kvůli různým pravidlům ale prý lidé bez domova často volí ulici. "Spáváme po sklepích, spáváme, kde se dá," prohlásila například Vilma Flachsová.

Podobné je to i v jihočeském Táboře. Do nocleháren nesmí nikdo, kdo by pil alkohol. "Máme k dispozici osm lůžek a v současné době máme jen jednoho klienta," posteskla si ředitelka G-centra Jaroslava Kotalíková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: A_Fotoredakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…