Bezpečnostní analytik varuje: Rusko se poučilo z chyb. Má zcela novou strategii

09.08.2014 17:06

Rusko se dokázalo poučit z chyb, kterých se dopustilo před šesti lety při válce s Gruzií o území Jižní Osetie. Východní mocnost tak vytvořila novou strategii, která se možná bude uplatňovat v dalších konfliktech v tomto století a která vznikla propojením různých prvků různých vojenských strategií. O tomto názoru bezpečnostního analytika Lukáše Visingra informuje server iDnes.cz.

Bezpečnostní analytik varuje: Rusko se poučilo z chyb. Má zcela novou strategii
Foto: red
Popisek: Rusko

Podle něj v probíhajícím konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou Moskva nedovolila nepříteli získat iniciativu, vždy držela kontrolu nad dynamikou konfliktu a umně vedla také informační válku.

Ruský postup při anexi Krymu byl mnohonásobně efektivnější a profesionálnější, i když mu hodně napomohl také špatný stav ukrajinské armády. Ta byla navíc oslabena právě probíhající reformou. Rusům také pomohla nezkušenost nového vedení země a výrazně proruská nálada většiny obyvatel Krymu.

Server připomíná, že Rusko za posledních šest let masově investovalo do svých ozbrojených sil. Na Krymu otestovalo nejmodernější vybavení vojáků včetně nových neprůstřelných vest, kombinéz, přileb, špičkových optických zaměřovačů zbraní a kompaktních šifrovaných vysílaček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…