Biden jako Bush, také je pro něho válka jako válka. Spletl si Irák s Ukrajinou

02.11.2022 18:15

Americký prezident Joe Biden čelí posměchu za to, že si spletl válku na Ukrajině s válkou v Iráku, která probíhala od roku 2003. Nebyl to ovšem jediný lapsus devětasedmdesátiletého prezidenta v nedávném projevu na Floridě, kde také mylně uvedl okolnosti smrti svého syna. Zaměnit konflikty na Ukrajině a v Iráku se shodou okolností na jaře podařilo i bývalému prezidentovi Georgi W. Bushovi.

Biden jako Bush, také je pro něho válka jako válka. Spletl si Irák s Ukrajinou
Foto: repro Youtube
Popisek: Joe Biden

Biden byl v americkém tisku označen za „zmateného“ poté, co se během kampaně demokratů na Floridě dopustil několika chyb ve svém projevu. Téměř osmdesátiletý prezident si spletl americkou válku v Iráku s válkou na Ukrajině, když hovořil o domácí inflaci, kterou podle něj zapříčinil právě konflikt na Ukrajině.

„Inflace je nyní celosvětovým problémem kvůli válce v Iráku a dopadu na ropu a tomu, co dělá Rusko,“ prohlásil Biden, načež se opravil. „Promiňte, válka na Ukrajině,“ reagoval rychle americký prezident.

Když chtěl své přeřeknutí vysvětlit, dopustil se dalšího zmatení. „Myslím na Irák, protože tam zemřel můj syn,“ vysvětloval Biden. Jeho syn Beau přitom zemřel po boji s rakovinou mozku v květnu 2015 pět let poté, co se vrátil z ročního nasazení v Iráku.

Biden v poslední době čelí posměchu také za tvrzení, že mluvil s mužem, který vynalezl inzulín. Poslední z vynálezců přitom zemřel rok před Bidenovým narozením.

Shodou okolností si válku v Iráku a válku na Ukrajině popletl před několika měsíci i bývalý americký prezident George W. Bush, když hovořil o situaci v Rusku. „Ruské volby jsou zmanipulované. Političtí oponenti neexistují nebo jsou vyloučeni z účasti na volebním procesu. Výsledkem je absence kontrolních mechanismů a rovnováhy, což může vést k takovým rozhodnutím, jako je zcela neoprávněná a brutální invaze do Iráku,“ prohlásil Bush a také se ihned opravil. „Tedy na Ukrajinu,“ opravil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…