Biskup Malý dnes v Praze odslouží mši za český a polský národ

09.09.2018 6:15

Biskup Václav Malý dnes dopoledne odslouží v pražské katedrále sv. Víta mši za polský a český národ a současně tak uctí památku polského účetního a právníka Ryszarda Siwiece, který se 8. září 1968 upálil ve Varšavě na protest proti okupaci Československa. Siwiec o čtyři dny později zemřel, tehdejší polské orgány se ale postaraly o to, aby se o jeho činu téměř nikdo nedozvěděl. Siwiecův čin byl jedním z mála protestů, které se uskutečnily po okupaci Československa v zemích východního bloku.

Biskup Malý dnes v Praze odslouží mši za český a polský národ
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pomocný biskup pražský Václav Malý

O Siwiecově tragickém konci se začalo otevřeně mluvit až po pádu komunismu. V roce 1991 o něm režisér Maciej Drygas natočil dokument, v němž použil i do té doby utajené záběry Siwiecova činu, které pořídil kameraman filmového týdeníku.

V roce 2001 Siwiecovi prezident Václav Havel posmrtně udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka prvního stupně. O dva roky později Siwiecova rodina odmítla přijmout státní vyznamenání od polského prezidenta Aleksandra Kwasniewského z postkomunistické strany Svaz demokratické levice. Od roku 2009 nese jeho jméno bývalá Havelkova ulice na pražském Žižkově a před Ústavem pro studium totalitních režimů, který v ulici sídlí, byl také odhalen obelisk věnovaný Siwiecově památce.

Siwiecovo upálení na protest proti okupaci Československa je i jednou z historických událostí, které ohraničily současný projekt Polského institutu v Praze s názvem sPOLeCZně. Koná se od čtvrtku a do příštího týdne nabízí sérii kulturních akcí, diskusí nebo konferencí o česko-polských vztazích a historických okamžicích, které oba národy spojovaly během stovky let, které uplynuly od vzniku jejich moderních států v roce 1918.

Závěr festivalu připadá na 15. září, kdy v roce 1918 v newyorské Carnegie Hall vystoupili pozdější československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a pozdější polský premiér Ignacy Jan Paderewski, kteří se společně zasazovali o samostatnost národů střední Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…