Biskup Malý v ČT promluvil o chybách papeže Jana Pavla II.

25.04.2014 19:52

O tom, že bývalý papež Jan Pavel II. měl své chyby, že není správné zavádět politiku nevměšování se do vnitřních záležitostí Číny i o tom, že by v katolické církvi nemusel platit přísný celibát, hovořil v dnešním pořadu České televize Interview biskup Václav Malý.

Biskup Malý v ČT promluvil o chybách papeže Jana Pavla II.
Foto: apha.cz
Popisek: Biskup Václav Malý

O bývalém papeži Janu Pavlu II., který má být 27.dubna prohlášen za svatého, mluvil Malý většinou v pozitivním duchu. Vyzdvihl například jeho zásluhy na pádu komunistického režimu v zemích bývalého východního bloku. Jan Pavel II. prý ale chyboval v tom, že dopustil přílišnou centralizaci církve. A také, „že ne příliš citlivě reagoval na teology osvobození v jižní Americe“.

Mluvilo se i o změně české politiky vůči Číně, kdy má hlavní důraz být kladen na obchodní spolupráci, otázka lidských práv má poněkud ustoupit do pozadí. Moderátorka připomněla nedávno pronesená slova premiéra Sobotky, který uvedl, že v souladu s politikou EU bude naše země akceptovat politiku jedné Číny a nebude se vměšovat do čínských vnitřních záležitostí a že nebude uznávat exilovou tibetskou vládu.

To, co se děje v Tibetu, je nemravné

Malý v této souvislosti poukázal na to, že slova o nevměšování se do vnitřních záležitostí jsme často slýchávali v minulém režimu. Podle něj je dobré jednat o obchodních záležitostech, ale tyto zájmy by neměly převážit. Bez bližšího upřesnění také uvedl, že to, co se děje v Tibetu je „velmi nemravné“.

Biskup Malý se dotkl také často diskutovaného tématu, kterým je přísný celibát platící pro duchovní v katolické církvi. Připustil, že by mohli vedle sebe v církvi působit ženatí i svobodní duchovní. Rozhodnout o tom by se ale mělo na celocírkevní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…