Bitky na makedonské hranici. Ekonomičtí migranti jdou po uprchlících, kteří mají mít přednost

06.12.2015 12:56

Migranti a uprchlíci se bijí mezi sebou a to konkrétně na řecko-makedonské hranici. Makedonie před několika týdny oznámila, že na své území pustí jen uprchlíky ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu, protože v jejich zemích zuří válka a opravdu jim jde o život. Ostatní ale mají smůlu. A ekonomičtí migranti se s touto informací vypořádali po svém. Odmítají k hranicím pustit byť jediného Afghánce, Iráčana či Syřana. Neváhají použít násilí.

Bitky na makedonské hranici. Ekonomičtí migranti jdou po uprchlících, kteří mají mít přednost
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Na hranicích Řecka a Makedonie nebezpečně narůstá napětí. Do křížku se tam totiž pouštějí ekonomičtí migranti a váleční uprchlíci. První mají vztek, že policisté a vojáci poušrtějí dál do Evropy jen ty druhé.  

„Zklamaní migranti si u hranic postavili improvizovanou barikádu, kde nyní kontrolují každého, kdo přijde a zabraňují uprchlíkům pokračovat v další cestě,“ píše server Echo24.cz s odvoláním na zahraniční zdroje. Potyčky mezi oběma skupinami už vedly i k úmrtím, takže lze říci, že na hranicích v podstatě zuří bitky s těmi nejhoršími možnými následky.

Většina ekonomických migrantů se k násilí nepropůjčuje, jen se vracejí zpět do Řecka, kde čekají na nějakou další příležitost. Novináři pak přinášejí příběhy Íránců nebo Somálců, kteří říkají, že možná nemají doma stejnou válku, jaká teď zuří v Sýrii, ale když se vrátí domů, stejně jim půjde o život. Jiní migranti jsou přesvědčeni, že buď musí mít možnost projít všichni, nebo nikdo, jinak by podle nich šlo o nepřijatelnou diskriminaci.

Váleční uprchlíci nejsou v bezpečí ani ve sběrných táborech. „Řecké úřady, které podle dostupných informací nejsou schopné ochránit válečné uprchlíky před migranty, postavily běžencům v blízkosti hranice alespoň uprchlický tábor. Ani tam ale nejsou utečenci v bezpečí. Podle serveru Sky News tábor často berou útokem migranti, kteří uprchlíkům kradou zásoby jídla a pití,“ lze se dál dočíst. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…