Bitva o Jošta! V Brně se to mlelo. Bubny, zásahovka a vlajky. Morava nahradila Ukrajinu

10.07.2022 19:30 | Ze sítí

V moravské metropoli se již poněkolikáté bojovalo o sochu markraběte Jošta. Socha na Moravském náměstí v Brně, jejíž štít pokrývá modro-žlutá vlajka na podporu Ruskem napadnuté Ukrajiny, se některým Brňanům ve svém aktuálním provedení silně zprotivila a začali o ni vést s brněnským magistrátem válku. Na soše jezdce se tak nyní často střídá zbarvení štítu do ukrajinských barev s moravskou orlicí či jinými symboly, které na ni umísťují demonstranti. Přítomni již tentokrát museli být i těžkooděnci.

Bitva o Jošta! V Brně se to mlelo. Bubny, zásahovka a vlajky. Morava nahradila Ukrajinu
Foto: Repro Twitter @pozorzmena
Popisek: Aktivisté v Brně strhávají ukrajinskou vlajku

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Vlajkový konflikt probíhá v Brně již delší dobu, jelikož se část Brňanů nedokáže smířit s tím, že jejich město cestou vyvěšení modro-žluté vlajky na štít sochy markraběte Jošta podporuje válkou zasaženou Ukrajinu.

Aktivisté na dílo na brněnském Moravském náměstí, jehož autorem je sochař Jaroslav Róna, vylezli již v dubnu a státní symbol Ukrajiny umístěný na štítu sochy od únorového zahájení ruské agrese přelepili českou trikolórou.

„Udělali jsme to z toho důvodu, že jsme v Brně. Brno patří České republice, nikoliv Ukrajině. Jošt moravský byl Čech, nikoliv Ukrajinec. Nelíbí se nám, že po celém Brně vlají především ukrajinské vlajky a lidé poškozují dokonce i památky na úkor dění na Ukrajině, například přestříkání památníku Rudoarmějce srdcem v barvách Ukrajiny,“ sdělil pak důvod jeden z aktivistů pro server Brněnská Drbna.

„Jsem rád, že Češi podporují Ukrajinu. To je jediné, co k tomu můžu říct,“ reagoval tehdy bez dalších slov k incidentu brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Socha střídala symboly ostatních zemí již v minulosti, a v roce 2020 tak například její štít vyjadřoval podporu sousední zemi Ukrajiny – Bělorusku, kde se tehdy odehrávalo krvavé potlačení demonstrantů, kteří vyšli do ulic proti tamnímu vůdci Alexandru Lukašenkovi.

Po incidentu s přelepením ukrajinské vlajky také dvojice aktivistů na umělecké dílo vylezla znovu v červnu a vlajku Ukrajiny ze štítu strhla úplně. „Jeden z nich vyšplhal po žebříku nahoru a podle pokynů druhé přítomné osoby vlajku stahoval dolů, což se mu nakonec také podařilo,“ řekl pro server Brněnská Drbna mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Dva padesátiletí výtržníci podle strážníků na strženém potahu sochy poškodili stahovací oka a gumu.

Brno následně i přes toto poškození vlajku na místo vrátilo, a rozzuřilo tím hned několik občanů, kteří na rozdíl od akademického sochaře Jaroslava Róny – jehož souhlas umístění ukrajinských barev předcházel – s gestem, jež má podle brněnského magistrátu ukázat naši solidaritu s válkou postiženou zemí, nesouhlasí.

Začaly se šířit výhrůžky od aktivistů, že brněnskou dominantu opět budou chtít dobýt. A tak se i stalo. Aktivisté na sochu o tomto víkendu opět zaútočili a ukrajinskou vlajku neubránili ani přítomní policisté.

Žluto-modrý prapor na jezdecké soše visel pouhé tři dny, načež jej dav několika desítek Brňanů strhl a za bubnování a mávání moravskými symboly na štít přítomní dosadili moravskou orlici. Pád ukrajinské vlajky přítomní oslavovali s jásotem.

Na místě již tentokrát byla dosti vyhrocená atmosféra. Brňané nespokojení s podporou Ukrajiny skrze umístění její vlajky slovně napadali přítomné policisty a podle serveru Brněnská Drbna na ně útočili s tím, že podle nich „slouží Ukrajině“.

Na žádost městské části Brno-střed nakonec byli na místo vyhroceného konfliktu povoláni i policejní těžkooděnci. Zadrženi byli tři účastníci akce, kteří odmítali poslechnout výzev policistů, a nyní jim mají hrozit sankce ve výši několika tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…