Blažek: Byl bych nerad, kdyby Piráti odešli

22.06.2023 12:14

Piráti jej vyzvali k odchodu. On sám se k němu ale nechystá. V rozhovoru pro deník Právo ministr spravedlnosti Pavel Blažek uvedl, že doufá, že vládní koalice bude pokračovat. Europoslankyně Markéta Gregorová, která referendum vyvolala, se podle Blažka chtěla zviditelnit.

Blažek: Byl bych nerad, kdyby Piráti odešli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Referendum České pirátské strany ukázalo, že většina z členů si přeje konec ministra spravedlnosti Pavla Blažka ve vládě. On sám jejich volání po rezignaci nevyslyší. „Z mého pohledu jde o nešťastnou záležitost, která má samozřejmě zbytečný dopad na vládní pětikoalici. Europoslankyně Markéta Gregorová, která iniciovala toto pirátské referendum, mně nevytkla porušení jednoho jediného zákona,“ poznamenal Blažek v rozhovoru pro Právo.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

„Ona hlavně vycházela z toho, jak na ni zapůsobily články publikované dvěma autory na jednom internetovém serveru, což neznamená, že všechno, co je v nich obsaženo, je pravda a že v nich jsou zahrnuta všechna fakta, která je nutné brát v úvahu při posuzování kroků, které mi jejich autoři vyčítají. Nejsem samozřejmě člověk, který nedělá chyby, což znamená, že některé věci v mediálním prostoru bych dnes udělal lépe, ale vrátit se to nedá. Ale jde pouze o mediální prostor, za obsahem mé politiky, kterou tady vykonávám, si stojím. Nikdo mi nevyčítá porušování ústavy a zákonů, což je pro mě ze všeho nejpodstatnější. Je mi vlastně vytýkáno jen to, že jsem vykonával svoje zákonné a ústavní pravomoci, i když jsem se přitom dotknul některých orgánů činných v trestním řízení, například státních zástupců, s jejichž činností nebo naopak nečinností jsem nebyl spokojen,“ zmínil dále Blažek. Podle jeho slov se Gregorová chtěla zviditelnit uspořádáním referenda, což on nepovažuje za korektní jednání.

A jak sám sebe Blažek vnímá? Považuje se za kontroverzního ministra? „Kontroverzní? Asi jsem viditelný ministr a jsem hodnocen z mnoha úhlů, což je ale v pořádku, proti tomu nic nenamítám,“ sdělil. Podle něj žádné pnutí mezi vládními stranami necítí, neboť koalice má momentálně více podstatnějších věcí k řešení, jako je rozpočet či Instanbulská úmluva.

Kdyby Piráti z vlády skutečně odešli, problém by to podle Blažka byl. „Problém je to vždycky, a to i mezilidský. Protože na vládní úrovni spolu vycházíme velmi kolegiálně a velmi dobře. I já bych byl nerad, kdybych se s těmi kolegy ve vládě dál nevídal. Nechci Piráty ‚zesměšňovat’ v tom, že mají jen čtyři poslance, protože si plně uvědomuji, že jejich voličská podpora je jistě více než desetiprocentní. Takže by to nebyla jen ztráta poslaneckých mandátů, ale i strany, která zastupuje určitou část voličů, která vůbec není malá. Z tohoto hlediska bych to bral jako škodu,“ sdělil Blažek.

Zdůraznil také to, že on se rezignovat nechystá. „Jsem přesvědčen o tom, že na mé straně jsou zákony a Ústava ČR, takže to v plánu nemám. Na mé straně dojmy nejsou, ale musím se zamyslet nad dojmy, které u někoho vyvolávám,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Byl bych rád, kdyby Piráti odešli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 22.06.2023 13:27:17
a nejlépe někam hodně daleko a už se nikdy nevraceli.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…