Blažek: Uklidněte vášně kolem Istanbulské úmluvy

24.05.2023 14:05

V debatě o Istanbulské úmluvě, která upravuje prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, by se podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) měly uklidnit vášně. Osobně by dokument postoupil k debatě Sněmovně, řekl novinářům při příchodu na dnešní zasedání vlády. Téma budou diskutovat i stranické orgány vládní pětikoalice, dodal. Dnes bude vláda řešit, jak se postaví k unijní debatě o přistoupení k této úmluvě společenství jako celek. Návrh chce otevřít švédské předsednictví. Na úrovni EU ministr navrhuje, aby se Česko zdržovalo kvůli chybějícímu národnímu rozhodnutí.

Blažek: Uklidněte vášně kolem Istanbulské úmluvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Já bych dnes byl úplně nejraději, kdyby náš zástupce jel do Bruselu, kde se o tom bude jednat, se stanoviskem zdržujícím se. Ale opravdu se na to dívám tak, abychom se snažili uklidnit vášně,“ uvedl. Je podle něj třeba uvědomit si, že když dokument schválí EU jako celek, nebude to pro ČR právně závazné. Současně by nebylo dobré, aby dřív, než bude uzavřena národní debata, Česko v unijní diskusi hlasovalo pro přistoupení, míní. Poznamenal také, že téma na evropské úrovni začalo spěchat, protože ho chtějí Švédové „rozjednat“. „Schvalovat to bude Rada ministrů dopravy, což samo o sobě už je trošku jako paradoxní,“ uvedl.

Úmluva byla přijata v dubnu 2011, za vlády ČSSD a ANO, byla podepsána o pět let později. „To znamená, když slyšíme od opozice, zejména hnutí ANO, že to nepotřebujeme, tak vláda, ve které už hnutí ANO bylo, schválila stanovisko, že máme přistoupit,“ konstatoval Blažek.

Bývalé vlády ratifikaci dokumentu odsouvaly vzhledem k tomu, že text vyvolává kontroverze. Odmítají ho konzervativci či sedm křesťanských církví. Podle zastánců naopak pomůže zlepšit pomoc obětem a představuje i symbol, že násilí je v Česku nepřijatelné. Podle ženských organizací je úmluva terčem dezinformační kampaně některých spolků i jednotlivců. Podle Blažka málokdo četl text celý.

„Máme dva tábory. Jeden je ostře proti – když se přijme, tak to bude znamenat, že zboří tenhle svět. A ten druhý tábor říká, pokud ji přijmeme, tak to znamená, že okamžitě skončí jakékoliv násilí na ženách. Obojí jsou názory vyhraněné a ne úplně správné,“ konstatoval. Osobně si myslí, že je třeba „vášně, pokud možno uklidnit“ a že nastal čas, kdy vláda má dokument Sněmovně postoupit. Návrh kabinetu Ministerstvo spravedlnosti zaslalo v pondělí, na dnešní program ale zařazen nebyl. Blažek očekává, že se tak stane za týden.

Premiér Petr Fiala (ODS) se k léta odkládanému tématu vyjádřil minulý čtvrtek při interpelacích ve Sněmovně. Žádné podstatné změny v českém právním řádu kvůli úmluvě nutné nebudou, uvedl. Pro ratifikaci úmluvy se minulý týden vyslovil také prezident Petr Pavel, který v případě parlamentního souhlasu dostane dokument k podpisu.

Text úmluvy odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži, i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech. Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. V úmluvě se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby. Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců. Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, dostupná by měla být právní a psychologická podpora či azylové domy. Text zmiňuje, že do prevence by se měli zapojit i muži a chlapci. Pracovat by se mělo i s násilnými osobami.

Dokument ratifikovaly čtyři desítky zemí včetně jihoevropských katolických zemí, nedávno také Ukrajina čelící agresi Ruska, které ratifikaci odmítlo stejně jako Bulharsko či Maďarsko. Neprovedlo ji Slovensko. Od úmluvy předloni odstoupilo Turecko, ačkoli ji ratifikovalo v roce 2012 jako první ze signatářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My podepíšeme úplně všechno co nám kdo podstrčí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 24.05.2023 14:38:00
v tomto jsme neuvěřitelní....

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…