Blažek v Senátu: Škoda, že to nikdo nenahrával. Pak by se vidělo

23.08.2023 16:50

„Já, jak se zakecám, tak neodcházím.“ Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v Senátu obhajoval své setkání s Martinem Nejedlým, které označuje za náhodné. Blažek v horní komoře Parlamentu prohlásil, že se dopustil chyby, když s Nejedlým setrval v jedné restauraci, avšak zároveň ujistil senátory, že ten večer nevedl žádné „závadné rozhovory.“ Nejedlý mezitím ve svém vyjádření pro SeznamZprávy.cz uvedl, že se s ministrem již setkal někdy před čtyřmi měsíci, byť si detaily schůzky nevybavuje. Blažek to vzápětí popřel.

Blažek v Senátu: Škoda, že to nikdo nenahrával. Pak by se vidělo
Foto: Screen: SeznamZprávy
Popisek: Blažek před tavernou Olympos

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vystoupil v Senátu, kde obhajoval své setkání s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. „Mohu ujistit Senát a kohokoli dalšího, a docela mě mrzí, že z toho večera před týdnem nejsou žádné nahrávky, že obsahem těch rozhovorů nebylo absolutně, ale absolutně vůbec nic, za co bych se já mohl stydět. V tomto smyslu spím naprosto klidně,“ dušoval se ve svém projevu Blažek. „A pokud má někdo představu, že já se plánovaně sejdu s někým takto v restauraci a budu s ním řešit nějaké zásadní věci, například naši mezinárodní orientaci směrem k Rusku a podobně, tak tím vlastně v podstatě říká, že jsem blázen, ne idiot, ale blázen. To setkání bylo opravdu náhodné,“ prohlásil šéf resortu spravedlnosti v horní komoře Parlamentu.

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí

Blažek však zároveň uvedl, že udělal chybu, když se rozhodl v žižkovské taverně Olympos, kde se prý skrýval před bouřkou, s Nejedlým setrvat celých pět hodin. „Bohužel já, jak se zakecám, tak neodcházím, to se prostě nedá jinak říct. V tomto spočívá moje vina,“ prohlásil ministr. „Vůbec jsem nedomyslel, jak se dá některá věc popsat, co se s ní dá udělat. Ano, v tomto je moje politická chyba,“ sypal si dále popel na hlavu Blažek, avšak následně senátory ujistil, že ve zmíněné restauraci nevedl žádné „závadné rozhovory.“

Martin Nejedlý se mezitím nechal slyšet, že se nejednalo o jeho první schůzku s ministrem Blažkem v posledním roce. „Určitě jsme se potkali asi tři čtyři měsíce zpátky, ale rozhodně jsme neřešili nic. Co já dnes můžu řešit? A přece člověku, nejenom panu ministrovi, který je bohužel v nějaké výkonné funkci, nebudu říkat ‚Nezlob se, teď ještě není doba. Až nebudeš ve funkci, tak mi zavolej, půjdeme na pivo‘,“ sdělil někdejší poradce exprezidenta Zemana serveru SeznamZprávy.cz. Zdali byla schůzka plánovaná, si však prý nepamatuje. „Ale my dva se rozhodně nevyhledáváme tak, že bychom si cíleně volali, že si musíme něco říct,“ uvedl Nejedlý.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) popřel, že by tato schůzka mezi ním a Martinem Nejedlým proběhla. „K dnešnímu článku Seznam Zprávy sděluji, že po skončení mandátu prezidenta Miloše Zemana se žádná schůzka mezi mnou a Martinem Nejedlým nekonala. Ráno jsem měl pracovní jednání s předsedou vlády. Celé dopoledne jsem trávil v Senátu. To je jediný důvod, proč jsem v řádu několika málo hodin nereagoval na dotaz redaktorů Seznam Zprávy, neboť jsem z výše uvedených důvodů nemohl,“ uvedl Blažek v tiskovém prohlášení.

Premiér Petr Fiala (ODS) již předtím prohlásil, že by Blažkovo odvolání z vládní funkce připadalo v úvahu, pokud by se ukázalo, že ministrovo setkání s Nejedlým bylo plánované.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

prokristapána, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 23.08.2023 16:56:38
to je zbytečných řečí a omluv. Tady už se nesmí lidi bavit s kým chtějí? Musí se za to omlouvat? A komu? Mně to třeba vůbec nevadí s kým se ODSák baví ale spíš než bývalý poradce bývalého prezidenta by mně vadil třeba posselt

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …