Blbce z vás udělali. Krach očkování a krize? Vážná fakta

25.11.2021 10:36 | Ze sítí

Jako hlavní problém pandemie vidí novinářka Angelika Bazalová množství naočkovaných, kteří končí v nemocnicích. Důvodem je selhání vakcinační strategie, která místo kalkulací s faktory počasí a vyvanutí účinků probíhala hurá stylem „naočkovat co nejvíc lidí“. Výsledkem je, že teď jsou nechráněni ti nejzranitelnější. „Celé je to jeden velký nesmysl a to je důvod, proč to v lidech vzbuzuje odpor. Z lidí se blbce dělat moc dlouho nedá,“ uvedla.

Blbce z vás udělali. Krach očkování a krize? Vážná fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifunkční hale O2 universum

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Od počátku listopadu vyletěla čísla pandemie na úroveň blížící se loňské šílené zimě. Nemocnice se začínají plnit a pacienti přesouvat, čísla nakažených už dávno překonala nejstrašnější jarní denní součty.

Angelika Bazalová ve svých článcích v Reflexu dlouhodobě upozorňuje na omyly vládní strategie boje s pandemií a nabízela kvalifikovanou oponenturu dominantních názorů skupiny MeSES. V posledních týdnech přinášela argumenty proti tvrzení ministra Vojtěcha, že z covidu se stala „epidemie neočkovaných“.

Na pravou míru se čísla už delší dobu snaží uvádět Ondřej Dostál, expert na zdravotnické právo. Vychází z dat ÚZIS poskytovaných poslancům a senátorům. Dnešní čísla uvádějí 18 428 nakažených, z toho pouhých 424 má nemoc opakovaně. Z celkového čísla je 12 685 neočkovaných, kteří nemoc neprodělali, a 5319 očkovaných bez prodělání. Zbývá pouhých 424, což jsou „reinfekce“, opakovaně nakažení. Z nich je 335 neočkovaných a 89 očkovaných.

 

 

Den předtím z rekordních 26 554 nakažených bylo téměř 19 tisíc neočkovaných, ale pouhých 690 takových, kteří už nemoc prodělali.

 

 

Pokud jde o hospitalizované z dnešní ranní statistiky, je jich celkem 5886. Na JIP 837. Z toho je pouhých 84 reinfekcí celkem a 5 na jednotkách intenzivní péče. Ostatní mají nemoc poprvé. Mezi nimi je poměr neočkovaní:očkovaní vyšší pro neočkované, ale nijak závratně. Je jich 3182, očkovaných 2620. Na jipkách je rozdíl větší, tam leží 578 neočkovaných a 254 očkovaných.

 

 

Nyní si Angelika Bazalová pod vlivem těchto argumentů položila otázku, kvůli komu jsou zahlcené nemocnice. Očekávalo se podle ní, že variantě delta se nevyhnou neočkovaní, hlavně ti z rizikových skupin, a skončí s těžkým průběhem v nemocnici. Proto i ve svých textech vyzývala seniory, pokud už nemoc neprodělali, ať se nechají očkovat.

„Překvapil ten nečekaně vysoký počet očkovaných, kteří tam skončili taky. Tito lidé dostávali pomýlené informace. Jde přitom o lidi konsenzuální, kteří by byli ochotni přijmout takové kroky, které by minimalizovaly jejich riziko,“ připomíná novinářka. Že tolik lidí vakcína neochránila, je podle ní opravdový šok.

Nepřišlo žádné varování, že ochrana z vakcíny vyvane rychleji, než se čekalo, i když to výrobci museli vědět. A právě to je podle ní příčinou nečekaného zahlcení systému.

„V tuto chvíli leží v nemocnicích v absolutních číslech zhruba stejný počet očkovaných jako neočkovaných. Samozřejmě že poměrově je očkovaných méně. Ale obsazená postel je obsazená postel. Kdyby šlo jen o neočkované, byla by teď v nemocnicích polovina pacientů a nemocnice by to zvládly,“ píše dále.

Očkovaní podle ní neměli být v nemocnici vůbec, a tím spíše ne na jipkách. Teď tam bohužel končí ti, kterým měla vakcína pomoci především. Senioři, kteří ji dostali jako první a teď jim už její účinek, aniž to tušili, vyprchal.

„Pokud bychom věděli, že tady budeme mít na podzim část očkovaných, rizikových lidí opět nechráněných, mohla se přijmout jiná řešení, jiná opatření,“ dodává Bazalová a připomíná argumenty profesora Thona, který už na jaře prosazoval odklad druhé dávky na později právě z tohoto důvodu. Nebo rychlejší kampaň se třetí dávkou. Nebo rizikovým skupinám důsledněji kontrolovat protilátky.

PROFESOR VOJTĚCH THON V DUBNU

Místo toho se přijala strategie napíchat co nejvíce lidí včetně těch, kteří měli po prodělání dost protilátek vlastních. Honila se procentuální statistika očkovanosti a v novinách vycházely žebříčky s portugalskými nebo italskými šampiony.

„Celé je to jeden velký nesmysl, a to je důvod, proč to v lidech vzbuzuje odpor. Z lidí se blbce dělat moc dlouho nedá. Ztracená důvěra se obnovuje dlouho,“ obává se novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…