Blíží se prý hnusný konec ministra zdravotnictví. Víme, co se dělo na poradách, kde ho Babiš sjížděl přede všemi

14.03.2020 19:49

Tlak, který zažívá česká vláda v souvislosti s koronavirem, je viditelný. A zároveň efektivní. Podle několika oslovených poslanců je správné, že premiér Babiš jedná ostře a razantně, jelikož jiný postup by vše ještě zkomplikoval. Stejné zdroje napříč Sněmovnou nám uvedly ještě jednu skutečnost spíše spekulativního charakteru: blížící se konec ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Blíží se prý hnusný konec ministra zdravotnictví. Víme, co se dělo na poradách, kde ho Babiš sjížděl přede všemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

„Je to poslední kapka,“ uvedl jeden z koaličních poslanců poté, co premiér nepozval Adama Vojtěcha na poslední vládní tiskovou konferenci. „Zjevně se premiér velmi zlobí za to, co Vojtěch říká, respektive jak věci prezentuje,“ dodal s tím, že premiér vždy oceňoval loajalitu, ovšem v případě šéfa resortu zdravotnictví je situace neudržitelná.

„Problémů je hned několik,“ uvedl další zdroj. „Pakliže s kolegou ministrem cokoli řešíte, obvykle hledí do mobilu a nevnímá, to jsem zažil osobně mockrát,“ uvedl zástupce dolní komory Parlamentu. Nebyl sám. Podobných vyprávění máme hned několik.

Blízký spolupracovník premiéra Andreje Babiše celou situaci přiblížil ještě z jiného úhlu. „V minulosti se konala řada porad. Nebyly tak hektické a napjaté jako kvůli současné pandemii, ale premiér se na ministra mnohokrát obořil. Seděla tam řada lidí, poslanců, zástupců zdravotnického výboru. Babiš několikrát zvedl hlas tak, že mi bylo ministra líto. Nebudu ani ta slova tlumočit, není to potřebné, každý si ale jistě obrázek udělá,“ dodal.

První náznaky nespokojenosti ze strany premiéra viděl de facto každý už před několika dny, a to v přímém přenosu.

Předseda vlády před kamerami podle několika názorů takřka týral ministra zdravotnictví. Člen vlády premiérovu tlaku chvíli odolával, ale nakonec to vzdal. Slovní výměna mezi nimi vzbudila značnou pozornost na sociálních sítích. Komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo poznamenal, že už dlouho neviděl něco tak ponižujícího. A nebyl sám...

Babiš posléze uvedl, že je tvrdý, jelikož chce výsledky.

To ale není vše.

Další zdroj nám přiblížil stav managementu ve zdravotnictví. „Adam Vojtěch jako ministr opakovaně uvedl, že má na resortu málo posil, že tam nemá své lidi, a proto je tak těžké něco prosadit.“ Tento vysoce postavený zdroj dokonce připustil, že nabídka na ministerské křeslo byla nabídnuta současnému náměstkovi Prymulovi. Údajně odmítnul. „Babiš se s tím nemaže, když ho bude chtít odvolat, udělá tak prakticky okamžitě a pro vcelku citlivého Adama Vojtěcha to bude hnusný konec, mohu-li to anticipovat.“

Sobotní tiskovka se konala bez ministra zdravotnictví:

K jistému náznaku sporu došlo také v sobotu, kdy ministr Vojtěch přiznal palčivý nedostatek lékařských roušek a respirátorů. Tomu vzápětí premiér oponoval. Čísla však hovoří spíše ve prospěch ministra.

Že nejde vzhledem k jeho možnému konci o spekulace, přiznal také další zástupce ANO. „Slyšel jsem už od rána několik jmen, všechna ale nepotvrzená. Co se běžné ví, zdravotnictví má u premiéra v neoficiální gesci lékařka Adámková. Ta je navíc velmi ambiciózní a jistě by ministerské křeslo mohla zkusit, aby kromě poradenství a úvah zkusila i praktickou část této vrcholně náročné pozice,“ dodal.

Na vysvětlenou: Věra Adámková je přednostkou preventivní kardiologie v prestižním IKEMu. Ve Sněmovně zastává funkci předsedkyně Výboru pro zdravotnictví.

Připomeňme, že vláda posiluje preventivní opatření v souvislosti s koronavirem. Zákaz provozu od sobotních šesti hodin ráno platí nejen pro restaurace, herny a pro obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií či čerpacích stanic, ale zavřené musí být i služby, jako jsou kadeřnické a kosmetické salony, oznámil dnes premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konference vlády ke zpřísnění bezpečnostního opatření. Zákaz má platit do 24. března do 6:00 hodin. V Česku je aktuálně koronavirem nakaženo 189 lidí.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Vláda o mimořádném opatření rozhodla v nočních hodinách, s účinností od 06:00. „Důvod byl ten, aby nedošlo ke koncentraci lidí hlavně v obchodních centrech, tomu jsme chtěli zabránit. Konzultovali jsme to s Polskem a se Slovenskem. Máme selský rozum a je jasné, že taková opatření bylo nutné udělat,“ vysvětlil předseda vlády Andrej Babiš, co vládu vedlo k novým opatřením. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že nechtěli přijít s rozhodnutím až v sobotu v průběhu dne a vzbuzovat v lidech paniku tím, že je bude vyvádět policie z obchodních center. Navíc by došlo k rychlejšímu šíření nemoci.
 
V Česku se od sobotní šesté hodiny ranní uzavřela na 10 dní většina obchodů s výjimkou prodejen potravin, drogistického zboží, léků, pohonných hmot nebo spotřební elektroniky. Mohou mít otevřeno i optiky, zverimexy, prodejny krmiva pro zvířata, trafiky a prodejci paliv.
 
Premiér uvedl, že rychlá občerstvení mohou i po nových opatřeních proti koronaviru pokračovat v provozu, když jídlo podávají výdejovým okénkem. Zavřeno musí mít provozovny restaurací či rychlého občerstvení v nákupních centrech s prodejní plochou nad 5000 metrů čtverečních. Mimo provoz zůstanou rovněž herny a kasina. Zákaz má platit do 24. března do 06:00 hodin. V hotelech může fungovat například servis jídla na pokoje, případně si lidé mohou jídlo v hotelové restauraci vyzvednout. Zákaz se nevztahuje na provozovny, které neslouží veřejnosti, například závodní jídelny či kuchyně v domovech důchodců.
 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …