Blud a pitomost. Vládní senátor tepal vládu, Vystrčil jen koukal

08.03.2023 11:14 | Ze sítí

Vládní návrh na sporné snížení červnové valorizace důchodů bude hlavním bodem dnešní schůze Senátu. Senátní výbory návrh, jehož cílem je snížit výdaje státu v řádu desítek až stovek miliard korun, nepodpořily hlavně kvůli jeho zrychlenému schválení Sněmovnou. Jako první na půdě horní komory vystoupil senátor, místopředseda senátního ústavně-právního výboru Michael Canov (SLK). Jeho hnutí je partnerským hnutím vládního STANu, v projevu použil i slova „blud" či „pitomost". Řídící schůze, šéf Senátu Vystrčil, jen mlčky přihlížel.

Blud a pitomost. Vládní senátor tepal vládu, Vystrčil jen koukal
Foto: Repro Senat.cz
Popisek: Senátor Michael Canov tepe vládu, poslouchá šéf Senátu Vystrčil

„Plně podporuji návrh ústavně právního výboru na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Nikoliv pro věcný obsah jako takový. Zde si dokážu představit podporu pro tento návrh. Ale jeho přijetím za těchto okolností by došlo k protiústavnosti ze dvou důvodů: Schválení ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze," sdělil jasně úvodem svého vystoupení senátor Michael Canov, jenž považuje stav legislativní nouze, který využila Poslanecká sněmovna, za hrubé zneužití zákona. Stav legislativní nouze je podle něj možné využít například v případě, kdy státu hrozí velké hospodářské škody. 

„Nelze se odvolávat při procesu legislativní nouze, co by nastalo v příštích letech, kdyby se zákon nezměnil. To nelze takto používat. Pochybuji také o tom, zda zákonné mandatorní výdaje na důchody lze považovat za hospodářskou škodu," řekl Canov a dodal, že kdyby byl cynický, chyběla by mu ze strany ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bilance pro rok 3000. „Tomu, co bude v příštích letech, mohou ovlivnit další zákony," domnívá se Canov a zopakoval, že argumentace výdaji na důchody v dalších letech je zkrátka podle něj mimoběžná.

„3. ledna tohoto roku tvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura na vlastní tiskové konferenci: Nic sofistikovaného k tomu neřeknu. Nic není potřeba," citoval Canov a připomněl i slova reportéra Seznam Zpráv Václava Dolejšího, který se podle něj vládě vysmíval ve svých komentářích, že vše řeší na poslední chvíli.

„V případě změny vzorce pro navýšení důchodů by se jednalo o ústavně nepřípustnou retroaktivitu," sdělil další důvod, proč nemůže s vládním návrhem souhlasit. 

Proč podle něj vlastně bylo vyhlášeno projednávání ve stavu legislativní nouze? „Žádná hospodářská škoda, ale nesouhlas opozice. Opozice v podobě dvou klubů má právo odmítnout návrh v devadesátce," zmínil Canov svůj pohled. „Blud a pitomost. O to usiluje vláda," rozhorlil se následně Canov, který je přitom vládním senátorem. 

„Stačilo, aby vláda předložila svůj návrh včas. Nestalo se tak. Včera jsem zaregistroval řadu předsedů stran v Senátu. Musím se pochlubit tím, že i mě kontaktoval předseda mé strany, předseda Starostů pro Liberecký kraj, Martin Půta - a vyjádřil mi svoji podporu. Navíc dlouhodobě vím, že Martin Půta uznává Senát jako radu starších, těch moudřejších. Nikoliv jako soubor gymnaziálních tříd, které když zlobí, tak je na třídnických hodinách srovnají do latě. Senát musí být pojistkou ústavnosti. Zcela odmítám argument, že se Senát nemá zabývat tím, jak to probíhalo ve Sněmovně. Taktéž odmítám argument, že to má Senát nechat na Ústavním soudu. My bohužel nemáme možnost se dopředu zeptat Ústavního soudu. Musíme to posoudit před tím Ústavním soudem," sdělil Canov, který bude hlasovat proti schválení návrhu zákona.

„Dostal jsem podporu také od Miroslava Antla, bývalého předsedy ústavně-právního výboru. A také od Jiřího Šestáka, který v minulosti v Senátu založil klub přátel Senátu. Nesmírně mě jeho podpora potěšila. Zdůrazňuji, že hlasovat pro zamítnutí budu bez ohledu na to, jestli je věcně dobrý, nebo nikoliv. Já bych hlasoval pro zamítnutí, i kdyby ta novela navyšovala ty důchody, z důvodu neústavnosti. Pokud projde zamítnutí této novely, budiž to mementem pro vládu, že nemá spát," zakončil Canov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sledoval jsem pany Canova. Takový dokonalý rozbor jsem mockrát neslyšel., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 08.03.2023 11:40:49
Věcný, argumentovaný, srozumitelný, jasný. Jsem naprosto stejného názoru. Bravo.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…