Bobeš jel do světa, posmívá se premiérovi Pavel Šafr. A spekuluje, co naléhavého mu museli vysvětlovat v CIA

09.03.2019 11:31

Do „střízlivého zhodnocení“ návštěvy premiéra Andreje Babiše v Bílém domě se pustil i šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr. „Slavné to nebylo. Jako výlet malého Bobše do velkého světa,“ píše ve svém komentáři a upozorňuje, že nejpodstatnější je, co této schůzce předcházelo – návštěva centrály tajné služby CIA.

Bobeš jel  do světa, posmívá se premiérovi Pavel Šafr. A spekuluje, co naléhavého mu museli vysvětlovat v CIA
Foto: Screen ČT
Popisek: Donald Trump a Andrej Babiš s manželkami v Bílém domě

Že americké noviny psaly, že Trump a Babiš mají hodně společného, by Šafr rozhodně nebral jako pochvalu. Především když zároveň zmiňují, že se potkal vyšetřovaný s vyšetřovaným. „Americká cesta našeho předsedy vlády podle jeho osobního facebooku působí jako výlet malého Bobše do velkého světa,“ míní Šafr.

A přesto, že Babišova schůzka s Trumpem působila idylicky, okolnosti a kontext Babišovy návštěvy Spojených států prý až tak idylické nejsou. Navíc podle Šafra samotná skutečnost, že Babiš navštívil centrálu tajné služby CIA, je zarážející a téměř potupná. „Není vůbec normální, aby se šéf jakékoli vlády dostavil v jiné zemi nejprve na centrálu bezpečnostní agentury a pak šel teprve k prezidentovi,“ píše Šafr.

Nedohledal prý případ, že by některý státník navštívil centrálu CIA a pak teprve prezidenta USA. Pokud by se něco takového stalo v případě Merkelové nebo Macrona, kteří centrálu nenavštívili, jejich média by je prý roznesla v zubech. „Naše média jsou ale skoro bezzubá,“ usuzuje Šafr, jenž si neumí představtit, že by jel náš státník do Moskvy a nejprve by se musel zastavit v Ljubljance na FSB. „V případě Zemana by to mělo logiku,“ neodpustil si poznamenat.

Česká veřejnost by podle šéfredaktora měla mít právo vědět, jestli je návštěva CIA standardním bodem programu státní návštěvy. „Znamená to kupříkladu, že americká strana sdělila českému premiérovi: Pan prezident Trump vás přijme, ale zastavte se napřed u nás v D.C. na tajné policii?“ ptá se Šafr.

V kontextu s tím připmíná hodnocení novináře Jaroslava Kmenty: „Jakkoliv je nemístné a svým způsobem směšné, že CIA přijímá ve své centrále někdejšího nepřítele – bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti s krycím jménem Bureš –, je nutné to vnímat jako realitu, kterou určili voliči…“

Spekulace kolem návštěvy CIA premiér neobjasnil a tak stále pokračují. Pohádkám, že se tam jednalo o světovém terorismu, podle Šafra nikdo nevěří. „Pravděpodobné bylo Babišovi sděleno, že nebylo dobře rozmetat zahraniční rozvědku, kam si jmenoval svého blízkého zpravodajce Musílka,“ odhaduje s tím, že k vážným tématům mohlo patřit i chování Miloše Zemana a jeho absurdní boj s šéfem kontrarozvědky.

„V neposlední řadě člověka také napadne, že v CIA dali českému premiérovi nahlédnout do jeho osobního svazku, což je metoda, které on dobře rozumí a ví, jak se má pak chovat,“ říká Šafr, podle nějž je málokdo tak vydíratelný díky svému bohatému životu v kontatech s ruskými a komunistickými bezpečnostními složkami.

„Opravdu podstatné přitom bylo to, co této pozitivní a idylické schůzce předcházelo. To moc slavné nebylo, ale věřme, že to bylo pro českou západní orientaci spíše konstruktivní,“ uvádí Šafr s tím, že republikánská administrativa je zřejmě ostražitá k problémům, které současný svět přináší.

„Proto není špatnou zprávou, že se šéfka CIA věnovala Babišovi. Jenom to není pro nás žádné vyznamenání. Spíš právě naopak,“ míní Šafr.

Původní zdroj ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…