Bobošíková má 50 tisíc podpisů, může kandidovat na Hrad

28.09.2012 14:53

VÍME PRVNÍ Jana Bobošíková dokázala pod svou prezidentskou kandidaturu získat padesát tisíc podpisů a může se tak zúčastnit přímé prezidentské volby. Pro ParlamentníListy.cz to potvrdil její manžel a rovněž šéfka kampaně Jana Volfová. Informaci by měla sama Bobošíková oficiálně oznámit na tiskové konferenci.

Bobošíková má 50 tisíc podpisů, může kandidovat na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Podle dobře informovaného zdroje získala prezidentská kandidátka a předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková padesát tisíc podpisů svých sympatizantů a může se tak zúčastnit prezidentské volby. Informaci by měla potvrdit na tiskové konferenci. Pro ParlamentníListy.cz informaci potvrdil manžel prezidentské kandidátky Pavel Bobošík a rovněž místopředsedkyně strany Suverenita - blok Jany Bobošíkové Jana Volfová.

Jen pár hodin poté, co se předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková zúčastnila Národní svatováclavské pouti a slavnostní bohoslužby ve Staré Boleslavi, která se každoročně koná u příležitosti svátku sv. Václava, se dozvěděla, že už jí nic nebrání, aby se začátkem příštího roku ucházela o prezidentskou funkci.

Za padesáti tisíci podpisy je mravenčí práce lidí ze Suverenity

„Těch padesát tisíc podpisů je výsledkem tisíce akcí, které podnikáme, ale všechno chceme sdělit až na nedělní tiskové konferenci. Jen řeknu, že velkou měrou k tomu přispěl Bobobus. A také to, že podpisy sbírá celá Suverenita a že to je samozřejmě spojeno i s krajskými volbami. Protože kandidáti Suverenity v rámci svých kampaní na náměstích podpisy sbírali, sbírali a sbírali,“ říká pro ParlamentníListy.cz statutární místopředsedkyně Suverenity Jana Volfová.

Bobošíková by se tak stala třetí kandidátkou, která získala potřebný počet podpisů, umožňující účast v přímé prezidentské volbě příští rok v lednu. Doposud oznámili splnění zákonné podmínky Miloš Zeman a Jan Fischer, podle průzkumů považovaní za hlavní favority volby.

Sesbírat podpisy nebylo vůbec jednoduché

Padesát tisíc podpisů občanů je možností, jak se zúčastnit přímé prezidentské volby, vedle nominace poslanců a senátorů. Archy s podpisy je třeba odevzdat do šedesáti dnů před volbami. O sběr podpisů se pokouší většina prezidentských adeptů, řada z nich však má se sháněním podpisů problémy.

Bobošíková začala sbírat podpisy jako jedna z prvních již na jaře. Již při dubnovém startu její kampaně se vedoucí štábu Jana Volfová pochlubila, že za jedno odpoledne získala Bobošíková 700 podpisů. V červnu v diskusním pořadu Fakta Barbory Tachecí však Bobošíková uvedla, že doposud má pouze 12 tisíc podpisů a sbírání vůbec není jednoduché. "Každý postupujeme vlastním způsobem a není to úplně jednoduché shánět podpisy. Lidi politika nezajímá," řekla tehdy. Nedávno na předvolební akci v Liberci Jana Volfová pro ParlamentníListy.cz sdělila, že již sehnali více než čtyřicet tisíc podpisů a blíží se k požadovanému číslu.

Předsedkyně strany Suverenita - blok Jany Bobošíkové mezi ostatními kandidáty zaujala především svou  nekompromisní obhajobou národních zájmů a kritikou institucí Evropské unie. "Může to vypadat jako fráze, ale v dnešní době, když vidím, jak někteří politici ustupují nejrůznějším tlakům, unijním paktům, lobbistickým tlakům a mnohému dalšímu, tak jsem přesvědčena, že odvaha prát se za vlastní zemi a mít ji rád je důležitá," řekla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Jana Bobošíková se stala veřejně známou jako novinářka. Pracovala v České televizi jako moderátorka politických diskusí a krátkou dobu rovněž jako šéfredaktorka zpravodajství. Právě tato její role za "televizní krize" na přelomu let 2000 a 2001 jí získala řadu nepřátel, ale rovněž sympatií. Poté působila na televizi Nova, kde moderovala diskusní pořad Sedmička. V roce 2004 byla zvolena do Evropského parlamentu a později založila stranu Suverenita - blok Jany Bobošíkové. Do prezidentského úřadu kandidovala již v roce 2008, kdy jí v druhé volbě nominovala proti Václavu Klausovi a Janu Švejnarovi KSČM. Tehdy se ovšem jednalo o nepřímou volbu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…