Bod varu. Vzpoura v Baťově nemocnici: Zaměstnanci píší na kraj, ať zakročí

16.04.2020 15:22

Zaměstnanci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně sepsali otevřený dopis, ve kterém vyzývají představitele Zlínského kraje coby zakladatele nemocnice, ať jim pomůže vyřešit situaci v nemocnici, která je podle jejich názoru neuspokojivá a doslova na bodu varu.

Bod varu. Vzpoura v Baťově nemocnici: Zaměstnanci píší na kraj, ať zakročí
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Otevřený dopis jménem všech pracovníků Baťovy nemocnice ve Zlíně podepsala čtveřice představitelů zaměstnaneckých a profesních sdružení Mudr. Marcela Henčlová z místní organizace Lékařského odborového klubu -Svazu českých lékařů, Martina Hvozdenská z místní odborové organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Hana Filimošinová z Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků a Ludmila Gurská za Sdružení provozních pracovníků.

Představitelé Zlínského kraje v dopise žádají o „kontrolu firemní kultury“ a „narovnání nesystémových opatření“, tak aby se podle svých slov zaměstnanci mohli plnohodnotně věnovat tomu, k čemu je nemocnice určena, tedy kvalitní péči o pacienty.

„V poslední době jsme v Krajské nemocnici Tomáše Bati opět svědky nesystémových a nelegitimních opatření, jsme svědky pohrdání lidmi a jejich prací v nemocnici, jsme svědky arogance moci,“ píší v dopise stěžovatelé.

Co zaměstnancům vadí konkrétně? Je to změna pracovní doby, kterou 20. března management nemocnice ohlásil kvůli vyhlášení nouzového stavu v reakci na šíření koronaviru. Tu posunul o hodinu tak, že by se místo v šest ráno začínalo v nemocnici pracovat od sedmi. Pracovní doba by tak končila namísto v 18 hodin v 19.

Zaměstnancům se nelíbí, že vedení špitálu tuto změnu nediskutovalo s odborářskými organizacemi ani s vrchními sestrami jednotlivých oddělení, které by mohly zhodnotit jeho případné dopady na denní provoz.

Zaměstnanci v dopise rovněž kritizují, že na přizpůsobení se na novou pracovní dobu byly pracovníkům špitálu dány pouhé čtyři dny. Podle nespokojených zaměstnanců by nevadilo dočasně se přizpůsobit podmínkám nouzového stavu. Ovšem změna pracovní doby byla předsedou představenstva deklarována jako trvalá.

Problémy se změněnou pracovní dobou jsou praktického rázu, naznačují pisatelé. „V praxi to znamená, že nelékařský personál na denní směně začíná pracovat v 7.00 hodin a pacienti snídají až po 9. hodině (vč. diabetiků na inzulinu). Bohužel standardní ranní péče vyžaduje svůj čas, nedá se zrychlit či omezit,“ píší s tím, že je podle nich „nereálné všechny tyto úkony stihnout za pouhou hodinu“. „Od předání služby, stlaní a úpravy lůžek, mytí pacientů, odběrů, příprav na vyšetření a operace, krmení nemohoucích pacientů, rozdávání a aplikace léků,“ kritizují.

Podle zaměstnanců je zavádějící i argument, který vedení špitálu k ospravedlnění změny pracovní doby použilo, podle něhož jsou pacienti buzeni příliš brzy. Je zavádějící, protože péče o pacienty v nemocnici probíhá nepřetržitě, píší zaměstnanci a demonstrují následující příklad.

„Když sestra začíná pracovat v 6.00, znamená to, že lékař má před začátkem směny připraveny výsledky krve, RTG a jiných vyšetření. Jak se nyní budou lékaři na ranní schůzce domlouvat o dalším léčebném postupu bez těchto výsledků? Je to opravdu efektivní využití pracovní doby?“ píšou zaměstnanci.

Podle otevřeného dopisu se některé provozy v nemocnici včetně ambulancí, které začínaly v šest hodin ráno, přizpůsobovaly potřebám pacientů, z nichž někteří využívali možnosti prohlídky či ošetření před nástupem do zaměstnání. O tuto možnost budou pacienti změnou pracovní doby připraveni, píší zaměstnanci.

Změnu pracovní doby podle svých slov považují za  „nepřipravenou, nelegitimní a nesystémovou“. Upozorňují i na to, že za zachování původní pracovní doby po skončení nouzového stavu se v Krajské nemocnici Tomáše Bati konala i podpisová akce, přičemž petici podepsalo 811 zaměstnanců nemocnice.

Podle zaměstnanců čiší z jednání managementu pohrdání zaměstnanci a neznalost provozu nemocnice. V dopise kritizují i to, že dosud nebyla uzavřena nová kolektivní smlouva mezi nemocnicí, zaměstnanci a odbory pro rok 2020, která mimo jiné zohledňuje i případné růsty mezd. „Situace, která je v současnosti v celé KNTB, nemá obdoby snad v celé její historii. S naším postojem souhlasí drtivá většina lékařů a jednota je nebývalá, srovnatelná s akcí ‚Děkujeme, odcházíme‘,“ píší zaměstnanci s tím, že situace v nemocnici je na „bodu varu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …