Bohatí Romové zneužívají dávky, napsal deník. A Drábek se ozývá

11.04.2012 12:25

Daří se vládě bojovat proti zneužívání sociálních dávek? Jde v zásadě o nikdy nekončící boj, ale podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) nese současné úsilí kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) své ovoce. Podle Drábka vláda pomáhá krajům v řešení otázek spojených s nepřizpůsobivými občany. Zákonem např. znemožnila sestěhování nepřizpůsobivých do různých ubytoven a jejich následné „vykořisťování“.

Bohatí Romové zneužívají dávky, napsal deník. A Drábek se ozývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) jednoznačně prohlašuje, že jím nastolený boj proti zneužívání sociálních dávek již nese své výsledky. Reaguje tak na víkendové texty v novinách, kde bylo naznačeno, že sociální dávky pobírají i bohaté romské rodiny. V komentáři, který přináší dnešní deník Právo, Drábek prohlašuje, že s kritikou vyjádřenou o víkendu v médiích v mnohém souhlasí, ale dodává, že vláda tento problém potírá.

Kšefty podnikavců jsme zatrhli

Své výsledky nese povinnost přijmout veřejnou službu nebo možnost vyřadit uchazeče o práci z výplaty dávek v okamžiku, kdy opakovaně a bez závažného důvodu odmítá jednotlivé pracovní nabídky. Za první tři měsíce letošního roku bylo na veřejnou službu zařazeno již přes šestnáct tisíc lidí. Šéf resortu práce a sociálních věcí se v této souvislosti obrací také k problematice s nepřizpůsobivými spoluobčany a dokládá, že vláda pomáhá např. Ústeckému kraji, ale i jiným oblastem, kde je jsou tyto sociální problémy zakořeněny.

„Již tak není možná praxe, kdy si z ubytoven pro sociálně slabé dělali podnikavci kšeft na úkor státu. Zákon od ledna letošního roku jejich „podnikání“ zatrhl. Už není možné, aby ti, kteří si do objektu nastěhovali desítky občanů pobírajících dávky, účtovali nehorázné nájemné a následně jej požadovali ve formě doplatku na bydlení od státu," zdůrazňuje ministr.

Sociální systém, který léta bujel, je podle ministra třeba přizpůsobit aktuální situaci, i když konkrétní statistiky, které by přílišnou štědrost sociálního systému dokazovaly, přísně vzato neexistují, rozbujelost dávek ale byla zřejmá. A pokud to podle Drábka někteří představitelé správ nevidí, je tomu tak proto, že to vidět nechtějí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…