Boj s migrací bude stát 252 miliard korun. EU chystá tučné odměny státům a další opatření

12.05.2021 16:20

Téma migrace se s létem pomalu, ale jistě vrací a s ním i otázka, co bude s problémem dělat Evropská unie. Na něčem už ale v evropských institucích shoda panuje. Téměř deset miliard eur (252 miliard korun) půjde v novém rozpočtu pro roky 2021-2027 na azylovou, migrační a integrační politiku. Třikrát tolik, než v období minulém. A z dokumentu zní slova jako „solidarita“ či „sdílená odpovědnost“. Ale také sumy, které mají dostat z unijních peněz ti, kdo uprchlíky přijmou.

Boj s migrací bude stát 252 miliard korun. EU chystá tučné odměny státům a další opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

Vzhledem k tomu, že téma migrace se opět objevuje na scéně, i díky eurokomisařce Ylvě Johanssonové, která vyzvala evropské státy k solidaritě s Itálií, není od věci připomenout, na čem se Evropská unie na sklonku minulého roku dohodla. Totiž na „dohodě o fondech pro společnou politiku azylu, migrace a integrace“ pro období 2021 až 2027.

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
Evropský parlament a Evropská komise se nakonec dohodly, že pro tyto cíle bude alokováno necelých 10 miliard eur (9,88 mld.€ - tedy 252 miliard korun – pozn. red.) Důraz bude kladen na „solidaritu a sdílenou odpovědnost“, zvláště vzhledem k nejvíce postiženým zemím EU. A více se má zapojit místní samospráva. Tento fond není žádnou novinkou. Ovšem v minulém období mu byla alokována pouze třetinová částka.

Shoda prý mezi zákonodárci panovala na tom, že by se měla posilovat společná azylová politika, rozvíjet legální kanály pro migraci v souladu s ekonomickými a společenskými potřebami jednotlivých států, podporovat integraci obyvatel ze třetích zemí a také boj proti „nepravidelné“ migraci. „Mezi další cíle patří zajištění toho, že ti, kdo nemají nárok zůstávat v EU, jsou navráceni efektivní, bezpečnou a důstojnou cestou,“ píše se v dokumentu Evropské unie. „Fond také bude podporovat integraci v neunijních zemích, do kterých by byli navráceni,“ píše se dále.

 „Na žádost Evropského parlamentu, fondy by měly také mít za cíl zlepšit solidaritu a sdílení odpovědnosti mezi členskými státy, zvláště s ohledem na ty, které čelí migračním a azylovým problémům, včetně praktické kooperace,“ uvádí se v dokumentu, na němž se EK shodla s EP.

Většina fondů by měla být v programech, které budou spravovat jak Evropská unie, tak členské státy a peníze budou mezi ně přiděleny podle toho, kolik se ve státu migrantů nachází, počtu žádostí o azyl a počtu vyhoštění schválených a provedených. Zbylé peníze bude spravovat přímo Evropská unie a měly by sloužit k „pomoci v nouzi, přesunu a humanitárním přijetím z neunijních zemí a k relokaci žadatelů o azyl a uprchlíků do jiných členských států v rámci solidarity“.

Vyjednávači prý zajistili, že fondy mohou být uděleny i místním samosprávám, které podniknou kroky k tomu, aby se lidé více integrovali do místní komunity.

„Europoslancům se podařilo navýšit sumu, kterou státy EU zinkasují za každou přesídlenou osobu (10 000 euro, místo 7 000, které zamýšlela Evropská komise), stejnou sumu, jakou dostanou za každou osobu relokovanou z jiného členského státu. Zatímco v letech 2014-2020 nedostávaly státy nic za humanitární přijetí, nyní dostanou 6 000 eur za takto přijaté osoby (8 000, pokud jde o člověka z ohrožené skupiny),“ informuje materiál dostupný na stránkách Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…