Bojíme se Američana, bojíme se Britů. Byli jsme za horníky, od kterých odešel Bakala

26.02.2016 9:59

Napětí a nejistota, která se každým dnem stupňuje. Tak asi vypadají současné pracovní podmínky většiny zaměstnanců v Ostravsko-karvinských dolech (OKD). Zásadní informace se většinou dozvídají až z médií. Ta poslední o odchodu Zdeňka Bakaly, coby většinového vlastníka společnosti, kdy majoritu získali zahraniční investoři ze skupiny AHG, horníkům na klidu určitě nepřidala.

Bojíme se Američana, bojíme se Britů. Byli jsme za horníky, od kterých odešel Bakala
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Vedení havířských odborů se proto rozhodlo dopisem oslovit českou vládu. V něm má v úmyslu upozornit na skutečnost, že neřízený, rychlý bankrot společnosti by mohl ohrozit až 25 tisíc pracovních míst a také bezpečnost mnoha obyvatel Moravskoslezského kraje. A to v případě, kdyby nebyla odborným způsobem asanována těžba, a začalo by pak docházet k zaplavování území spodními vodami nebo k únikům metanu. V konceptu dopisu se pak například dále uvádí: „Požadujeme, aby vlastník nerostného bohatství ČR (tedy stát) důsledněji kontroloval činnost OKD, a.s. prostřednictvím státních orgánů a nedopustil znehodnocení ložisek uhlí neuváženým i nevratným zavíráním činných dolů. Nerostné bohatství by mělo být zachováno i pro další generace. Dále bychom chtěli, ať stát prověří možná porušení zákonných povinností vlastníků (současných i bývalých) při rozdělení a vyvádění majetku z OKD. Dále by měl stát prověřit, zda při úpisu akcií NWR nedošlo k oklamání budoucích akcionářů nadhodnocením zásob. Kontrolou by mělo projít také pořizování investic prostřednictvím NWR, jestli nebyl porušen či obcházen zákon o veřejných zakázkách.“

Stávkovat se bude, pokud majitel nedodrží sociální program

Útlum dobývání v hlubinných šachtách a následné propouštění čeká jako první zaměstnance na dole Paskov. Ti jsou na podobnou situaci připravováni už od roku 2013, i když situace se téměř každý měsíc měnila. Špatné zprávy střídaly i ty pozitivní, jako například před uplynulými Vánocemi, kdy vedení OKD/NWR tvrdilo, že útlum by nemusel přijít až tak brzy. V současné době jsou tamní odboráři v „pohotovosti“.

„Stávkovat zatím nemáme proč. Je totiž propastný rozdíl mezi provozním vedením OKD, které je složené z českých ředitelů jednotlivých závodů, a pak mezi generálním ředitelem Dalem Ekmarkem a představenstvem firmy, složeném i z majitelů společnosti. S našimi českými šéfy se vždy domluvíme. Ti nám pravidelně vyplácejí mzdy a chtějí dodržet i nastavený sociální program a také další podmínky, na kterých jsme se domluvili. Proto zatím máme vyhlášenou jen stávkovou pohotovost a počkáme do konce dubna, jestli naše požadavky budou chtít také splnit noví majitelé OKD. Do těch dvou měsíců skončí ražba v dolech a měl by se začít realizovat sociální program. Většina lidí z dělnických profesí by mohla přejít dočasně na jinou práci, někteří technici ale už budou muset asi odejít. Zaměstnanci, kteří na dole pracovali více než 16 let, by měli pak dostat roční odstupné. Jestli tyto podmínky zakotvené v kolektivní smlouvě vlastníci nesplní, jsme připravení jít do stávky,“ shodli se v názoru předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík s odborovým předákem z dolu Paskov Rostislavem Paličkou.

Na šachtách v Darkově či Lazech žijí ještě nadějí

„Moc nerozumím tomu, proč bychom měli ještě tento rok skončit. Zásoby kvalitního koksovatelného uhlí máme ještě na 4 až 5 let. Také těžíme za několikanásobně nižší náklady než na ostatních šachtách. Tuna uhlí nás přijde na 900 korun, zatímco jinde se dostanou s výdaji až na 1900 Kč. Poslali jsme proto také otevřený dopis majitelům společnosti a do měsíce bychom měli znát odpověď. Pokud by ale k útlumu došlo, chtěli bychom stejné podmínky v sociálním programu, jako mají na dole Paskov. Zatím je to nastavené při postupném propouštění na šestiměsíční odstupné, což by nebylo fér. Jaký je rozdíl mezi horníky z Paskova a našimi lidmi, jestliže by museli také odejít?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz zástupce odborářů na dole Lazy Petr Karkoška.

Téměř podobný názor zastávají i na dole Darkov, o kterém se majitelé OKD také nedávno vyjádřili, že by měl být do roku 2018 uzavřen. “Myslím si, že generální ředitel Ekmark chtěl tím drsným prohlášením tak trochu přitlačit českou vládu ke zdi, aby společnosti pomohla, ale realita by měla být asi jiná. My tu máme ještě miliony tun uhlí k vytěžení, tak minimálně na tři roky. Jakmile by však došlo k uzavření našeho závodu, požadovali bychom program se stejnými sociálními výhodami, na jakých se domluvili v Paskově,“ konstatoval jeden z odborářských předáků Luděk Procházka.

V poměrně nejlepší situaci se nacházejí zaměstnanci na dolech ČSM a Karviná. Zásoby uhlí zde mají asi na 7 let, a pokud by se přešlo s ražbou pomocí mezinárodních dohod i na polskou stranu, tak by se mohlo těžit i další léta. „Máme sice před sebou asi největší perspektivu v OKD, ale nevíme, s čím ti noví britští dravci na nás přijdou. Jestli třeba nebudou chtít oklešťovat počty zaměstnanců. Uhlí u nás máme tak na 7 let, a pokud bychom začali dobývat i na polské straně, mohlo by se pokračovat klidně dál. Protože opravdu nevíme, co nás čeká, chtěli bychom se domluvit v celém OKD na jednotném sociálním programu, jenž by byl stejný pro všechny zaměstnance, kteří by museli skončit,“ informoval další z odborářů Štefan Pinter z dolu ČSM, kde pracuje víc než 3 tisíce lidí. Na dole Karviná pak mají dokonce už schválenou i technickou dokumentaci k další, dlouhodobější těžbě v lokalitě na Starém Městě, jestli budou mít o tento projekt zájem i noví vlastníci.

Všichni odboroví předáci také netrpělivě očekávají aktuální informace, které by se měly dozvědět na „velké“ poradě s českým vedením Ostravsko-karvinských dolů, jež se uskuteční v pátek 26. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…