Bojovali byste za spojence, kdyby je napadlo Rusko? Výsledky průzkumu nepotěší Pobaltí

11.06.2015 8:21

Většina Francouzů, Italů a Němců by se postavila proti tomu, aby jejich země vojensky pomohla, pokud by Rusové napadli některého ze svých sousedů, který je zároveň členem NATO. Výsledky rozsáhlého průzkumu amerického Pew Research Center přinesl server Echo24.cz.

Bojovali byste za spojence, kdyby je napadlo Rusko? Výsledky průzkumu nepotěší Pobaltí
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Pro vojenskou pomoc východním zemím se většina dotázaných vyslovila jen v USA (56 procent) a v Kanadě (53 procent). Pomoci by nechtěli ani v Británii, v Polsku či ve Španělsku, i když tam bylo ochotných pomoci více než odpůrců, přestože nepřekročili padesátiprocentní hranici.  

Původní text najdete ZDE.

Průzkumu si všiml i komentátor Hospodářských novin Martin Ehl. „Výsledky průzkumu v největších členských zemích svědčí o tom, jak je mezi západní veřejností vnímána případná hrozba ruské agrese. Zajímavé ale je, že elity tento názor nesdílejí. Jen o den dříve zveřejnil server Politico svůj vlastní průzkum mezi padesátkou politiků, plánovačů a analytiků na obou stranách Atlantiku. A z něj vyšlo, že ruský prezident Vladimir Putin je nyní mnohem větším nebezpečím pro Evropu než široce diskutovaný případný odchod krachujícího Řecka z eurozóny,“ píše se v dnešním vydání.

Dle Ehla je patrné, že většina politiků neočekává, že se letos vztahy mezi EU a Ruskem zlepší. Jasným vzkazem je prý i to, že Západ je připraven prodloužit protiruské sankce za agresi Moskvy na Ukrajině.

„Výsledky průzkumu Pew Research Center jistě nepotěší Estonce, Lotyše a Litevce, kteří od loňského roku masově vstupují do armády nebo do jednotek domobrany a připravují rodinám plány na útěk do zahraničí pro případ konfliktu,“ zkonstatoval Ehl s tím, že Rusko považují za největší hrozbu i dvě třetiny Čechů. „Ti také považují naše členství v NATO za spolehlivou obranu. Jenže, jak ukázal i průzkum Pew Research Center, vnímání intenzity nebezpečí a způsobu, jak na něj reagovat, se mezi členy aliance zásadně liší,“ uzavřel Ehl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…