Bojujeme nejen za svobodu Ruska, ale celého světa, vyhlásil Putin

28.11.2023 21:19

Rusko stojí v čele utváření spravedlivějšího světa. V současnosti bojuje nejen za svou svobodu, ale za svobodu celého světa, řekl ruský prezident Vladimir Putin formou videokonference na Světovém ruském lidovém shromáždění. A zdůraznil, že stabilní světový řád není bez silného Ruska možný. Prohlásil, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině má „národně osvobozující charakter“. „Nikomu nedovolíme, aby Rusko rozdělil,“ řekl Putin.

Bojujeme nejen za svobodu Ruska, ale celého světa, vyhlásil Putin
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

„Co znamená suverenita pro naši zemi, pro každou rodinu, pro každého člověka? Jaký je její smysl, její hodnota, její skutečný obsah? Především je to svoboda; svoboda pro Rusko a pro náš lid, a tedy pro každého z nás,“ řekl ruský prezident Vladimir Putin v projevu na Světovém ruském lidovém shromáždění prostřednictvím videohovoru. Shromáždění organizuje ruská pravoslavná církev. XXV. sjezd Světového ruského lidového shromáždění se koná 27.-28. listopadu v Moskvě.

Podle Putina je tradicí ruského národa, že člověk se nemůže cítit svobodný, dokud nejsou svobodní jeho blízcí, děti nebo jeho vlast. „Takovou skutečnou svobodu hájí naši chlapci, naši muži, vojáci a důstojníci, dcery vlasti,“ vysvětlil Putin v souvislosti s konfliktem na Ukrajině.

Rusko je dle jeho názoru svobodným národem, který vnímá svou odpovědnost vůči budoucím generacím. „Jediným zdrojem moci je suverénní moc, která má sloužit každému člověku, celému národu, a nikoliv samozřejmě soukromým, korporátním, třídním a spíše zahraničním zájmům,“ dodal ruský prezident, jak informovala agentura TASS.

Suverénní rozvoj v národním zájmu je navíc dle jeho slov postaven především na snaze každého jednotlivého člověka prospět zemi, společnosti a lidu. Rusko tuto snahu podporuje, doplnil Putin.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
„Chtěl bych zdůraznit, že žádný trvalý, stabilní světový řád není možný bez suverénního, silného Ruska,“ uvedl dále Putin, podle agentury Interfax. „Právě naše země stojí v čele utváření spravedlivějšího světa,“ dodal.

Rusko podle něj v současnosti proto bojuje „nejen za svobodu Ruska, ale celého světa“. „Otevřeně říkáme, že diktatura jednoho hegemona chátrá, rozpadla se, jak se říká, na kusy, a je pro ostatní prostě nebezpečná,“ řekl Putin s tím, že toto je už většině světa jasné. Zdůraznil, že současná „speciální vojenská operace“ na Ukrajině má tak „bez jakéhokoli přehánění národně osvobozující charakter“.

„Hájíme bezpečnost a blaho všech našich lidí, nejvyšší historické právo být Ruskem, silnou, nezávislou mocností, zemí – civilizací. Právě naše země, ruský svět, jak se to stalo mnohokrát v dějinách, zatarasila cestu těm, kteří si nárokují světovládu,“ řekl prezident Putin.

„Chci však zdůraznit, že bez Rusů jako etnika, bez ruského národa není a nemůže být ruský svět a Rusko jako takové. Toto prohlášení neobsahuje žádný nárok na nadřazenost, výlučnost, vyvolenost, je to prostě fakt, stejně jako to, že naše ústava jasně zakotvuje status ruského jazyka jako jazyka státotvorného lidu,“ řekl Putin.

Též doplnil, že pouze jednotné, silné, suverénní Rusko může zaručit budoucnost a původní rozvoj ruského a všech ostatních národů, které v zemi žijí po staletí.

„Chci znovu zdůraznit, že jakékoli pokusy zasévat mezietnické a mezináboženské rozpory, rozdělovat naši společnost jsou zradou, zločinem proti celému Rusku,“ řekl Putin dle listu Kommersant a varoval tak před vměšováním do ruských prezidentských voleb v roce 2024, v nichž bude i on znovu kandidovat.

„Nikomu nedovolíme, aby Rusko (Západ) rozdělil,“ řekl Putin podle agentury Reuters. A dodal svou domněnku, že Západ „potřebuje rozporcovat a vydrancovat“ Rusko a prohlásil, že jakékoliv pokusy o zasévání mezietnických a mezinárodnostních rozporů, jež by rozdělovaly ruskou společnost, jsou „zradou a zločinem proti celému Rusku“.

Západ podle něj nechce „tak velkou mnohonárodnostní zemi jako je Rusko“, vzhledem k tomu, že rozmanitost a jednota kultur a etnik „nezapadá do logiky západních rasistů a kolonizátorů“. I takto si Putin vysvětluje, proč Západ považuje Rusko za „vězení národů a Rusy za národ otroků“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když srovnám tento projev a sebevědomé vystupování s obrázkem kolchozníka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseorm , 29.11.2023 7:57:22
v igelitem obalených holinkách, jdoucím kydat Nuttelu v době, kdy je většina škol a fabrik ve stávce, tak i když denně slyším oslavné zpěvy na konání této vlády jsem v rozpacích, komu věřit. Snad mě za ty pochybnosti v našem demokratickém a právním státě nezavřou.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…