Bojují proti rasismu rabováním luxusních obchodů? Tady je něco špatně. Známý právník a pedagog promluvil

17.06.2020 20:45

„Možná se dočkáme doby, kdy přijede policista, avšak místo zásahu jen poklekne před zločincem, který vám bude vykrádat byt nebo znásilňovat dceru či syna,“ píše právník Petr Kolman ve svém komentáři k aktuálnímu dění v návaznosti na nepokoje, které se šíří ze Spojených států amerických. „Člověka napadne, jak pomůžete boji proti rasismu, pokud jdete vyrabovat obchod s luxusními teniskami nebo s IPady?“ táže se. A přidává, co nyní zažívají policisté černé pleti od bílých (progresivistických) demonstrantů.

Bojují proti rasismu rabováním luxusních obchodů? Tady je něco špatně. Známý právník a pedagog promluvil
Foto: Archiv autora.
Popisek: Petr Kolman, vysokoškolský pedagog.

Jak ví i průměrný český a moravský čtenář, který se o dění v zahraničí jinak moc nezajímá, v USA to nyní opravdu vře.

Skoro každý tam teď bojuje proti rasismu.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

V celé řadě amerických měst probíhají několik týdnů manifestace proti rasismu a policejní brutalitě, které spustila smrt černocha (pardon, Afroameričana) George Floyda při zatýkání v Minneapolisu. Bohužel, v řadě měst tyto demonstrace přerostly v prachsprosté rabování obchodů.

Dodejme, že divoké (mnohdy až násilnické) protesty proti policejní brutalitě se z Minneapolisu rozšířily nejen do 170 měst v USA, ale také do Evropy.

Člověka napadne, jak pomůžete boji proti rasismu, pokud  jdete vyrabovat obchod s luxusními teniskami nebo s IPady?

Paradoxně na některých záběrech bylo dokonce vidět, jak bílí (progresivističtí) demonstranti nadávají černým policistům. Inu, to musí být hodně „nepříjemné“, být policistou černé pleti, a demonstranti vám hrubě nadávají či vás dokonce napadají za to, že jste „rasistický polda“.

Aby bylo jasno, pokud policisté při zatýkání G. Floyda skutečně pochybili, nechť jsou řádně potrestáni. To žádný rozumný právník nerozporuje. Nicméně v právním státě, kterým snad USA pořád ještě jsou, musí o vině a trestu rozhodovat nezávislý soud, a nikoliv ulice. A rozhodně nemožno omlouvat rabování. Vím,  někdo mimo jiné chválí policisty, kteří poklekli před demonstranty. Avšak policie zde není (a to nikde na světě), aby se stala loutkou v rukou politiků. Nyní zejména z anti-trumpovského křídla, kteří zneužívají smrti G. Floyda pro své politické cíle. Nezapomínejme, prezidentské volby v USA se blíží!

Stranou ponechme, že některá média a politici vykreslují zmíněného G. Floyda jako jakéhosi „něžného obra“, kterého zabili zlí rasističtí policisté. Připomeňme, že pan G. Floyd byl několikrát trestán, a to mj. za ozbrojené přepadení, dokonce i zbraní mířil na těhotnou osobu.

Avšak zpátky k nám do Evropy. Amerika se nachladila a starý kontinent z toho chytl rýmu.

Americké události mají dozvuk i v Evropě. Nejprve nahlédněme do sladké Francie.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí

Z aktuálních událostí – francouzská policie už prý nebude používat při zadržování podezřelých kontroverzní škrticí chvat. Ano, stalo se tak v reakci na smrt zmíněného George Floyda ve Spojených státech. Pro přesnost – oznámil to včera francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Francouzská policie údajně, aspoň dle slov tohoto ministra, vůbec není jako americká. Člověk vybavený kritickým myšlením však musí oponovat – logicky asi je, když hned musí zakazovat určitý „škrticí chvat“.

Ale k jádru pudla; je hodně udivující,  jak je náš svět čím dál tím více propojený a jak vládnou nepřiměřené mediální emoce. Mnozí politici jako by odstartovali globální závod, kdo toho zakáže policistům ve svojí zemi více.

Jistě brzy přijde čas, kdy americkým, francouzským, anglickým (a možná i našim) policistům odeberou zbraně, obušky a pouta. Služební psy možná nahradí mazlivé služební kočky.

Závěrečný výstřel

Možná se dočkáme doby, kdy přijede policista, avšak místo zásahu, jen poklekne před zločincem, který vám bude vykrádat byt nebo znásilňovat dceru či syna (abychom byli genderově korektní).

Tohle opravdu chceme, vážení čtenáři?

Na závěr musím zmínit věc, která mne hořce pobavila. Černý Petr je v Nizozemsku po staletí tradiční pomocník svatého Mikuláše.

Nicméně dle vyjádření tamního „konzervativního“ premiéra Marka Rutteho (člen nizozemské Lidové strany pro svobodu a demokracii)  bude ale nejspíš brzy už minulostí. Prohlásil to tento týden ve váženém  nizozemském parlamentu při debatě o protirasistických demonstracích.

Podle aktivistů i premiéra je postava Černého Petra rasistická a mělo by se s ní skoncovat! Když tohle dnes prosazuje konzervativní lidovecký premiér, nechtějme si radši ani představit, co by prosazoval např. člen Zelených nebo Pirátů. A to ještě v Holandsku nemají TOP 09, dodávám na úplný závěr ve zdvořilé nadsázce.

Autorem textu je JUDr. Petr Kolman

reklama

autor: .

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…