Bomba odpálená v ČT: Šlechtová nečekaně prozradila, jak to bylo s Babišem, Stropnickým a Zemanem

08.08.2018 8:02

Pár týdnů po konci na Ministerstvu obrany přišla Karla Šlechtová do Událostí, komentářů České televize. Rozhovor s Jakubem Železným a sekundující Marcelou Augustovou měl často charakter přestřelky, zejména když se hovořilo o důvodech odchodu Šlechtové z ministerstva.

Bomba odpálená v ČT: Šlechtová nečekaně prozradila, jak to bylo s Babišem, Stropnickým a Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Šlechtová. Pro návrh

Nejprve se ale bývalá ministryně obrany vyjádřila ke smrti trojice českých vojáků v Afghánistánu. Karla Šlechtová označila událost za tragédii. „Já jsem osobně navštívila Afghánistán a vím, co tam vojáci dělají,“ prozradila. Ukazovali jí prý i to, jak jezdí na patroly, z nichž jedna se v neděli stala třem vojákům osudnou.

„Je ale třeba si připomenout, že toto je cena za to, že ve světě existuje terorismus. A také cena za to, že ho zatím nemáme v České republice,“ zdůraznila exministryně. Pak se vyjádřila k názoru, který ve stejném studiu den předtím zmínila předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová, že by mise v Afghánistánu měla určitě pokračovat, ale je namístě uvažovat o změně jejího charakteru. Respektive o návratu k systému provinčních rekonstrukčních týmů, který česká armáda uplatňovala na počátku afghánské mise. Exministryně upřesnila, že nejde o názor Černochové, ale mluvilo se o tom už za jejího působení v čele obrany i na sněmovních výborech.

Anketa

Chcete, aby Jiří Paroubek zasedl v Senátu?

44%
56%
hlasovalo: 8795 lidí

Moderátor Jakub Železný jí připomněl, že ve Sněmovně jsou výrazně „vlažnější“ zastánci misí. „Víte, my jsme členem NATO,“ odpověděla rázně Šlechtová. Občas je prý překvapena, co od některých politiků o zahraničních misích slyší.

Šlechtová kritizovala, že v programovém prohlášení druhé Babišovy vlády není závazek navýšit do roku 2024 armádní rozpočet na dvě procenta HDP, jak ČR posléze slíbila na summitu NATO. Moderátora Železného zajímalo, jestli ve chvíli, kdy to pronášela, už věděla, že jako ministryně nebude pokračovat.

„Já jsem se to dozvěděla dva dny předem, že mám vyklidit kancelář,“ odpověděla Šlechtová.

Pak divákům prozradila, že Ministerstvo obrany chystá obrovskou zakázku za 53 miliard korun, při které bude obměněna prakticky celá pozemní technika.

Pak se rozhovor stočil k osobě exministryně Šlechtové, o které moderátorka Marcela Augustová prozradila, že umí pět světových jazyků a baví ji rock a metal. Připomněla rovněž, že jako ministryně napsala předmluvu ke knize rozhovorů s prezidentem Milošem Zemanem. Kniha s názvem Dokážeme si vládnout sami vyšla v nakladatelství Olympia a obsahuje rozhovory serveru ParlamentníListy.cz s hlavou státu, jejím autorem je Radim Panenka z PL.

Pak připomněla, že ministryně skončila po sérii článků v médiích z Babišova svěřenského fondu, kde se psalo o jejích útratách za pronájem vládního salónku na letišti.

Šlechtová sama označila tyto články za kampaň. Když z ní oba moderátoři chtěli dostat, kdo proti ní tuto kampaň měl rozpoutat, hovořila o Lidových novinách, konkrétně o novináři jménem Martin Shabu.

Kromě toho popřela, že by na Ministerstvu obrany rušila zakázky, což jí taky bylo vyčítáno. Pouze některé zakázky, které jí nechal její předchůdce Martin Stropnický, nechala ještě jednou přezkoumat, což se prý asi nelíbilo lidem z obranného průmyslu.

Výsledkem bylo, že si jí jednoho dne před jednáním vlády pozval premiér Babiš. „Vláda byla od osmi hodin, sešli jsme se předtím v sedm a pan předseda mi při své snídani jednou větou oznámil: Já vás nebudu nominovat do mé další vlády,“ popsala jednání Šlechtová.

„Takže vám to nezdůvodnil?“ ptal se lehce zaskočený Jakub Železný.

„Ne, pan předseda Babiš nezdůvodňuje,“ přikývla Šlechtová.

Babiše se prý při pozdějším setkání ptala po důvodech. „A on mi na to řekl, že mě nechtěli koaliční partneři, především pan Hamáček. To jsou slova pana Babiše, víc mi k tomu neřekl,“ sdělila.

Na dotaz, jaký má tedy dnes vztah k Andreji Babišovi, odpověděla: „Je to předseda vlády.“ Moderátor jí šetrně připomněl, že je také předsedou hnutí, za které Šlechtová sedí v Poslanecké sněmovně. „Ano, jako nestraník,“ upřesnila exministryně.

Moderátor se však ptal dále. Podle něj se i v takovém případě očekává jistá loajalita. „Tady je třeba říct, že já v tom klubu nejsem nějaký poslední poskok. Já jsem vyhrála Plzeňský kraj pro hnutí ANO, získala jsem přes sedm tisíc preferenčních hlasů,“ připomněla.

Na další dotaz, kdy naposledy hovořila s prezidentem Zemanem, suverénně reagovala: „26. března.“ Pamatuje si to přesně, protože ten den jela do Lán informovat prezidenta o aktuálním vývoji v kauze Novičok.

Moderátor se pak vrátil k jejímu odchodu a ke kauzám, které k němu vedly. Zejména k případu, kdy ministryně fotila svého psa na hrobu Neznámého vojína a vyvolala tím u některých znechucení.„Neměla jste být přece jen obezřetnější. Není problém v tom, že vy mladí dnes bez těch sítí nedáte ani ránu? Šlechtovou zjevně pobavilo označení „vy mladí“, a moderátora pak ujistila: „Já nemyslím, že jsem skončila kvůli nějaké fotografii psa.“ Skutečným důvodem podle Šlechtové bylo, že se nehodila některým skupinám. „Na tom trvám, protože vím více, než teď mohu sdělit. Zbrojařský průmysl je velmi silný,“ naznačila.

Moderátor se jí slovy „nešuškejte, nenaznačujte“ snažil přimět ke konkrétnějším informacím, na což se mu dostalo odpovědi: „Pane redaktore, já mám bezpečnostní prověrku, o kterou nechci přijít.“

Železný pak zmínil, že Šlechtová kritizovala svého předchůdce Martina Stropnického, ačkoliv byl ze stejného hnutí, a ten se tím zdál velmi zaskočen. Šlechtová to vysvětlila jednoduše. „Pan Stropnický až po několika měsících pochopil, že on jako ministr nedostával takové informace, jako jsem dostávala já, zejména od Vojenského zpravodajství.“ Zmínila zprávu, kterou od zpravodajců ona dokázala získat, a když se o ní zmínila svému předchůdci, tak zjistila, že k němu se v době jeho úřadování vůbec nedostala.

Teď by Šlechtová chtěla zůstat poslankyní, s Jaroslavem Faltýnkem a Andrejem Babišem se prý dohodli, že ji hnutí ANO vyšle do výboru pro obranu, ke kterému má logicky blízko a stát by se též měla členkou zahraničního výboru. V budoucnu bychom ji prý mohli vidět v mezinárodních institucích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…