Bomba v ČSSD: Noviny rozmazávají údajnou obří korupci předního činitele strany

27.01.2016 7:31

Robert Dušek býval vlivným sociálním demokratem z Liberecka. Poslancem, krajským předsedou, pak dokonce europoslancem. A svůj vliv prý neváhal patřičně využít. Tvrdí to policisté, kteří nyní Duška podezírají hned v několika kauzách. A při svém vyšetřování mají prý „atomovou zbraň“. Zabavený deník samotného Duška, do něhož si vše potřebné zaznamenával.

Bomba v ČSSD: Noviny rozmazávají údajnou obří korupci předního činitele strany
Foto: cssd.cz
Popisek: Robert Dušek

Podle MF Dnes prý byly doby, kdy se lidé bili o to, dostat se do blízkosti vlivného libereckého politika. Ti, kterým se to povedlo, však dnes mají co vysvětlovat na policii. Zejména pokud je exposlanec ČSSD zanesl do svého deníčku, do něhož si poznamenával všechny projekty, na kterých se podílel.

Prvního obvinění se Robert Dušek dočkal již v květnu 2015. Tehdy šlo o tři zakázky. Následně ale prý policisté zjistili, že rozsah jeho aktivit, zejména v domovském Libereckém kraji, byl mnohem širší. Pomohl k tomu právě i Duškův „notýsek“.

Jednou z nejvýznamnějších zakázek, které nyní musí Dušek vysvětlovat, bylo zateplení nemocnice v České Lípě. Stamilionová zakázka měla být předražená podle policejních výpočtů o třicet milionů. Firma, která nakonec zakázku získala, si přes prostředníka již dopředu s Duškem čile e-mailovala a podle MF Dnes se jí podařilo dosáhnout toho, aby se úpravou podmínek výběrového řízení podařilo eliminovat značné množství potenciálních uchazečů.

V českolipské nemocnici se měly dít i jiné, pro kriminalisty zajímavé věci. Podnikatel Tomáš Čermák, častý Duškův prostředník na podnikatelskou sféru, měl například přímo Duškovi přikázat, aby bylo „bez smluv a plnění vyplaceno 640 litrů“ jistému Richardu Voničkovi. Ten se vydává za „čestného poradce“ ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, ministerstvo však jakoukoliv spolupráci s touto osobou popírá.

Dušek si prý měl čile a podezřele e-mailovat i s Luďkem Nečesaným, ředitelem liberecké krajské nemocnice. Toho měl Dušek prosazovat jako poradce ministra Němečka a dokonce přemlouvat, aby za ČSSD kandidoval na hejtmana.

Podle „Duškova deníku“ se však politik nezajímal jen o zdravotnictví. O tom svědčí například schematický zápis: „BURSA, schůzka s Ciklem – dohoda (Kůla a spol. – 10 %). K poznámce z května 2011 je třeba vysvětlit, že Radek Cikl byl náměstkem hejtmana pro školství, Zdeněk Bursa pro změnu pro ekonomiku a Jaroslav Kůla šéfem regionální společnosti Nisainvest. Co znamená zmíněných deset procent, prý policisté zkoumají. Vodítkem prý může být fakt, že půl roku poté společnost Nisainvest vyhrála zakázku na zateplení školy v Křižanech za 9,4 milionu.

Náměstek Cikl vystupuje i v dalších poznámkách, obvykle stručných, ale s o to většími čísly. Například „Cikl – resort školství – okna 90 mil. – červen“ nebo „Cikl – Sulko 16,2 mil. (Petráček 22 mil.)“. Rok poté měla společnost Sulko vyhrát tendr na výměnu výplní oken ve školách po celém kraji, celkem za bezmála 70 milionů. Pavel Petráček, tehdejší náměstek hejtmana pro sociální věci, v zápiscích rovněž zmíněný, však prý MF Dnes sdělil, že o firmě Sulko nikdy neslyšel a vůbec neví, co toto slovo v Duškově deníku znamená.

V zápisníku se prý objevují rovněž poznámky o lyžařském mistrovství světa juniorů a evropské zimní olympiádě mládeže, které se v Libereckém kraji konaly za jeho úřadování. Vše doplněno o milionové cifry, jež se prý ale doposud policistům nepodařilo rozklíčovat.

Robert Dušek vstoupil do politiky v roce 2006, když byl za ČSSD zvolen poslancem. Později se stal šéfem sociální demokracie v Libereckém kraji a v roce 2009 nakonec uspěl ve volbách do europarlamentu. Poté, co byl v květnu 2015 obviněn, mu sociální demokracie pozastavila členství.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …