Bomba z kuloárů. Černochová údajně měla být stažena z funkce. Jenže...

27.05.2023 21:15 | On-line

Zástupce šéfredaktora MF DNES Petr Kolář napsal o Janě Černochové: „Lidé z ODS i bezpečnostní komunity o ní říkají, že je ,srdcařkou'.“ Srdcaře však nikdo nemá rád, dodal. Spor mezi ministryní a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou vyústil až ve společnou schůzku s premiérem. V politických kuloárech se podle Koláře mluvilo o jejím odvolání. Fiala však spor osobitě vyřešil, nebude se tedy dít nic.

Bomba z kuloárů. Černochová údajně měla být stažena z funkce. Jenže...
Foto: FB Jany Černochové
Popisek: Podpis smlouvy o spolupráci mezi USA a ČR

Zástupce šéfredaktora MF DNES Petr Kolář se ve svém komentáři zveřejněném na iDNES.cz detailněji věnoval ministryni obrany České republiky Janě Černochové (ODS) a její možné budoucnosti po jejím návratu z USA.

Během času jejího pobytu v USA, kde byla podepsat smlouvu o obranné spolupráci mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, kolovaly podle Koláře v politickém kuloáru spekulace o jejím možném skončení ve funkci „ze zdravotních důvodů“ kvůli nátlaku premiéra Petra Fialy (ODS). Důvodem pro to měl být její spor s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

Kolář se v komentáři jádro sporu a předně charakter Černochové rozhodl detailně prozkoumat. Černochová je podle něj kontroverzní političkou a „srdcařem“, přičemž za „srdcaře“ se podle něj dá označit člověk, který „rád působí dominantně, chce mít většinu věcí pod kontrolou, a když není po jeho, umí to dát patřičně najevo“, napsal o „srdcařce“ Černochové Kolář.

Dále přirovnal „srdcaře“ Černochovou ke člověku ve sportovním týmu, kterého nikdo ze spoluhráčů vlastně nemá rád, protože si často v průběhu zápasu dělá, co chce, jednoduše proto, že věří, že je to pro výhru to správné. „Kolegům často během hry boří a překopává systém, a ještě je při tom seřve, pokud se jim to nezdá a upozorní ho na to,“ zakončil analogii.

Ne každý je podle redaktora na tuto hru Černochové ochoten přistoupit, Kolář připomněl bývalého náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Aleše Opatu. Černochová se tehdy nechala slyšet, že o pokračování ve funkci již nejeví zájem, byl tedy nahrazen nynějším náčelníkem Karlem Řehkou.

Vztah Černochové a Řehky byl podle Koláře historicky dobrý, upozornil však na opakující se události v profesním životě ministryně, kdy i její dobré vztahy s kolegy po čase přestávají fungovat. „Jak už se u některých spojenců Černochové stalo v minulosti, v uplynulých dnech začaly jejich vztahy značně skřípat,“ zmínil Kolář nedávný konflikt z resortu obrany, který vygradoval a neshody se dostaly až k premiérovi Petru Fialovi (ODS), kdy měl Řehka dokonce navrhnout svou rezignaci. Kolář v komentáři uvedl, že podle Českého rozhlasu se jednalo o vyhrocení sporu o kompetence. „Černochová prý Řehkovi zasahuje do povyšování, schvalování zahraničních cest či personálního obsazování. Zdroj ČRo uvedl, že míra zásahů ze strany Černochové se zcela vymyká dosavadní praxi,“ napsal zástupce šéfredaktora MF DNES.

V komentáři následně citoval i nejmenovaný, informovaný zdroj z okolí Petra Fialy, podle něhož si odchod Řehky ani Černochové nepřeje nikdo z ODS, včetně premiéra. „Jana musí dokázat krotit své emoce, třeba přestat se věnovat mikromanagementu v armádě. Na druhé straně, ti chlapi musí také něco vydržet,“ rozebral situaci nejmenovaný Kolářův zdroj.

Ve čtvrtek se premiér Petr Fiala sešel s oběma stranami sporu – s Černochovou i Řehkou, s cílem spor urovnat. O věc se zajímal i prezident Petr Pavel. Fiala však podle Koláře spor vyřešil po svém. „Zatímco i prezident a generál Petr Pavel vnímá ,problémy, které tam mezilidsky nastaly', na více úrovních, Fiala problém po čtvrteční schůzce ,vyřešil' tak, jak je pro něj typické – nijak,“ uvedl Kolář. Podle premiéra zkrátka žádný spor není a schůzka podle něj byla diskuzí o zlepšení spolupráce mezi civilní a vojenskou částí resortu. Zda byl případný odchod Černochové vůbec zvažován, není jisté, ODS podle Koláře nemá nikoho, kdo by po ní ministerstvo mohl převzít. Zmiňován byl europoslanec Alexandr Vondra, který měl toto řešení odmítnout s tím, že má s Černochovou dobré vztahy.

Z toho všeho dle slov Koláře vyplývá, že se nebude dít nic nového a to „minimálně do doby, po niž bude Černochová schopna ,krotit emoce' a nedělat ,mikromanagement'. A do chvíle, než by vojákům v čele s Řehkou opačné jednání začalo opět lézt krkem,“ napsal Kolář a ke konci komentáře dodal, že to rozhodně nemusí trvat nijak dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černochová je prostě psychicky labilní osoba v přechodu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNorma1 , 28.05.2023 9:51:52
a tudíž naprosto nevhodná k řízení ministerstva obrany, a to ještě k tomu ta její záliba nosit v kabelce model tanku...... šílený, co nám tady vládne, ta ženská je totální magor, o premiéru Fialovi ani nemluvě..... žijeme v blázinci.....Fiala a všichni ministři tam patří....

|  9 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…