Bordel na resortu kultury: „Národní knihovnu vedla vězeňská služba,“ spustil Zaorálek a jmenoval, kdo je za to zodpovědný

21.07.2020 21:15

„Když jsem přišel, byla na Ministerstvu kultury řada lidí, které kultura nezajímala, zajímaly je zakázky v oboru stavebních investic a v oblasti IT,“ prohlásil v Interview ČT24 ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). K odvolání ředitele Národní knihovny (NK) Martina Kocandy též připojil slova, že nechápe, proč za působení svého předchůdce Daniela Hermana přešlo do Národní knihovny dvacet lidí z vězeňské služby. „Když to zjednoduším, tak se vězeňská služba ujala vedení Národní knihovny,“ pronesl.

Bordel na resortu kultury: „Národní knihovnu vedla vězeňská služba,“ spustil Zaorálek a jmenoval, kdo je za to zodpovědný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí
Ministr zkritizoval IT zakázky, které se konaly za odvolaného ředitele Národní knihovny Martina Kocandy. Komentoval například projekt e-knihovna. „Ten projekt byl nepoužitelný,“ zhodnotil výsledky projektu, v němž se nacházejí nesrovnalosti.

Zaorálek řekl, že ví, kteří úředníci za nesrovnalosti mohou, trestní oznámení však na jejich jména přímo nepodal a nechá to na vyšetřovatelích. Ukázal především směrem k náměstkům, kteří v poslední době dosti odstupují.

Problémové zakázky jsou v dosti astronomických výších. Má se jednat přibližně až o 1,2 miliardy korun, samotná e-knihovna vyšla na 130 milionů korun.

„Tady vznikaly projekty, ve kterých se dalo těžko dobrat, k čemu vlastně mají sloužit,“ dodal.

Zodpovědnost za současný stav svého resortu přisuzuje i svým předchůdcům. Těmi v posledních letech byli Antonín Staněk (ČSSD), Ilja Šmíd a Daniel Herman (KDU-ČSL).

Kocanda pak měl kontroverzní IT zakázky tolerovat a vložit se do věci až tehdy, kdy jej k tomu měla dovést garanční rada. „Věděl, co se dělo na Ministerstvu kultury, věděl o trestních oznámeních, které podávám, a musel vědět, že existují osobní propojení mezi lidmi, kteří u něho pracovali a které dnes šetří policie,“ uvedl k osobě ředitele NK Zaorálek.

Ministr kultury ukázal i na informace novinářů.

Zaorálek nechápe ani, proč za jeho předchůdce Hermana do Národní knihovny přešlo dvacet lidí z vězeňské služby. „Když to zjednoduším, tak se vězeňská služba ujala vedení Národní knihovny,“ poznačil.

Martin Kocanda, který byl v čele NK od 1. června 2017, byl před působením v kultuře vězeňský kaplan. Jmenován byl právě za Daniela Hermana.

„Když jsem přišel, byla na Ministerstvu kultury řada lidí, které kultura nezajímala, zajímaly je zakázky v oboru stavebních investic a v oblasti IT,“ vyjevil s tím, že má obavy, že podobné lidi přišli i do NK.

Resort kultury je podle něho mimo dopad pozornosti, a i proto se v něm mohly podobné věci odehrávat.

Vedením instituce prozatím ministr pověřil dlouholetého zaměstnance knihovny Víta Richtera. Na místo po Kocandovi vypíše ministr výběrové řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…