Bouchne to veřejnými nepokoji... Babiš oznámil, že jde za komunisty a Okamurou, a už to lítá

10.04.2018 21:27

Prezident Miloš Zeman doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty. Babiš to oznámil novinářům po večerní schůzce s hlavou státu v Lánech. Pochopitelně tato zpráva nenechala v klidu opoziční politiky, kteří již na sociální sítě vyslali své reakce.

Bouchne to veřejnými nepokoji... Babiš oznámil, že jde za komunisty a Okamurou, a už to lítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Prezident Zeman bohužel nepřekvapil a pokračuje doba hájení Babiše v jeho režii. Nepřekvapuje ani snaha M. Zemana vtáhnout do vlády extremistické hnutí SPD, kterému prezident vděčí za hlasy v prezidentské volbě. Totéž platí i u komunistů,“ napsal na svém twitterovém účtu předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podobně reagoval šéf občanských demokratů Petr Fiala, který poznamenal, že neformální koalice ANO, KSČM a SPD funguje již od vyhlášení voleb, přičemž prezidenta Zemana označil za jejího hlavního architekta. „Není proto nic překvapivého na tom, že ji preferuje i nadále. Je na Andreji Babišovi, zda chce převzít zodpovědnost za vládu s extremisty a s komunisty,“ vzkázal přes twitter Fiala.

Se svou trochou do mlýna se přidal levicový akvitista a donedávna ještě člen ČSSD Jakub Patočka. „Výsledek dnešního jednání na Hradě beru jako potvrzení teze, o které se snažím už pár týdnů -- prozatím se zdá, že marně -- přesvědčit všechny odpůrce Androše Zembiše: jediná, ač nesnadná, cesta k úspěchu vede přes co nejradikálnější snahu o izolaci Okamurových nácků.“

„Extremisté z SPD ve vládě by poškodili reputaci ČR v Evropě. Pokud s nimi Andrej Babiš bude vyjednávat, potvrdí, že mu nejde o práci pro lidi, ale jen a pouze o funkci premiéra,“ uvedl na twitteru předseda ČSSD Jan Hamáček.

Někdejší poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal se obává toho, že pokud se dá dohromady Babišovo hnutí ANO, komunisti a SPD, dojde k nepokojům. „Podle předpokladů: Mají odpovědnost, nemají řešení, ani alternativního kandidáta. Oba přitom vědí, že extrémistická koalice bouchne veřejnými nepokoji. Zeman ale věří, že to odnese Babiš, a AB nemá jinou variantu, než v tom namočit MZ,“ uvedl Gabal na Facebooku.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk stejně jako Gabal očekává, že nespokojení občané vyjdou opět do ulic. „Zdá se, že si pan prezident s panem premiérem objednávají opravdu velké demonstrace. Pak samozřejmě rozjedou teorii o "českém majdanu". Máj nebude lásky čas,“ napsal na Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…