Bouře kvůli hokeji: Morava povstala na obranu mládeže pod vedením senátorů

24.04.2019 15:22

Hokej je sport, který hýbe českou veřejností. A v současnosti i politikou, protože někteří politici se rozhodli vstoupit do administrativního rozhodování hokejového svazu. Jde o rozhodnutí, které má nenávratně poškodit výchovu mládeže v řadě menších klubů.

Bouře kvůli hokeji: Morava povstala na obranu mládeže pod vedením senátorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

V únoru 2019 rozhodl Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje o zúžení juniorské a dorostenecké extraligy. Nejvyšší soutěže v mládežnických kategoriích jsou podle řady kritiků až příliš široké, což zbytečně rozmělňuje kvalitu mládeže.

Způsob, jakým vedení hokejového svazu reorganizaci provedlo, ale vzbudil další otazníky. Zatímco u dorostenců se má počet extraligových týmů snížit z 30 na 24, u juniorů se má současný model s 24 týmy změnit na systém, ve kterém bude hrát 17 nebo 18 týmů.

Háček je ovšem v dalším rozhodnutí VV ČSLH, které se týká juniorské extraligy. „Soutěž bude nesestupová, přístupná výlučně pro kluby se statutem Akademie Českého hokeje,“ stojí v usnesení. To znamená, že všechny hokejové kluby, které nedostaly od vedení svazu licenci „mládežnické akademie“ tak nejen budou z nejvyšší soutěže vyřazeny, ale zároveň ani nebudou mít bez licence žádnou možnost se do ní probojovat.

Bez šance na postup přitom podle mnohých jakékoliv sportovní snažení ztrácí svůj význam.

Rozhodnutím by bylo postiženo několik účastníků juniorské extraligy, převážně z Moravy. Vyřazeny mají být kluby ze Vsetína, Havířova, Přerova, původně i z Olomouce.

Postižené kluby se snaží reagovat. Olomouc, která má své mužstvo v extralize mužů, byla po protestech přizvána k účasti na juniorské extralize, ostatní takové štěstí neměli.

Tým z Havířova v jeho protestu podpořil Radek Pastrňák, v současnosti nejúspěšnější český hokejista v NHL a odchovanec tamní mládeže. „Chtěl bych říct, že by bylo moc fajn, kdyby i nadále v mém mateřském klubu zůstala nejvyšší juniorská liga v republice, ze které je chtějí ostatní kluby z Česka vyloučit. Aby i nadále se mohli mladí kluci učit hrát hokej tam, kde jsem vyrůstal i já,“ vzkázal.

Vsetín zase podpořili významní regionální politici Zlínského kraje. Hejtman Jiří Čunek, který současně zastupuje Vsetín v Senátu, napsal dopis svému senátnímu kolegovi Pavlu Karpíškovi, který v horní komoře vede podvýbor pro sport.

„Jeví se mi velmi nespravedlivé, pokud se pravidla mění v průběhu rozehrané soutěže a o vyloučení týmu se rozhodne nikoliv ‚sportovním‘, ale administrativním způsobem,“ napsal kolegovi Čunek. Mládež podle něj takovými rozhodnutími ztrácí víru ve fair play.

Další senátor ze Zlínského kraje Ivo Valenta, který je členem zmíněného podvýboru pro sport, se rozhodl napsat přímo předsedovi hokejového svazu Tomáši Královi.

„Vytváříte jakousi elitní, či spíše elitářskou juniorskou soutěž, do které se kluby neprobojovaly sportovní cestou, ale dostaly účast v ní ‚darem‘ od Vašeho Výkonného výboru,“ vytýká mu. Podle Valenty se jedná o zásadní omezení rozvoje sportu v některých regionech.

„Jsem přesvědčen o tom, že tímto Vaším krokem byla narušena sportovní etika i samotné principy soutěživosti, na kterých by měl být lední hokej stejně jako kterýkoliv jiný sport založen,“ varoval Valenta Krále.

Navíc podle něj podobná administrativní rozhodnutí mohou vést kluby k tomu, aby se proti nim bránily soudní cestou, což by pověsti sportu uškodilo ještě více.

V případě týmu ze Vsetína je vyloučení z juniorské extraligy obzvlášť paradoxní. V letošním ročníku jeho tým postoupil do skupiny o titul, podle sportovních výsledků je jedním z nejlepších v zemi. Přesto mu má být od příští sezony znemožněno nejvyšší soutěž hrát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…