Brabec chce pustit lidi do nejcennějších koutů přírody. Ale omezeně a na objednávku

04.07.2014 10:17

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který vedl jednu z největších tuzemských chemiček Lovochemii, si dal za cíl zpřístupnit nejcennější kouty české přírody. Počty návštěvníků ale hodlá regulovat pomocí webové aplikace. Nová pravidla by platila nejen pro Národní park Šumava, ale také Krkonoše, Podyjí a České Švýcarsko.

Brabec chce pustit lidi do nejcennějších koutů přírody. Ale omezeně a na objednávku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem

Stávající zákon o Národním parku Šumava je podle ministra životního prostředí buď příliš obecný, nebo naopak příliš svazující. Resort proto hodlá udělat změny, které by se ale vztahovaly i na ostatní národní parky v České republice. Brabec to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

„Ty změny jsou v zásadě v tom, že se pro všechny parky stanoví základní ochranné podmínky, tedy zákazy. Stanoví se tam, co je zakázáno, což by platilo pro všechny parky, například zákaz rozdělávání ohňů, těžba surovin nebo výstavba průmyslových komplexů," vysvětluje záměr politik.

Kromě toho ale novela otevře parky lidem. Rozhodně víc, než jak tomu bylo dosud, ačkoli některá místa svým charakterem neumožňují, aby tam lidé šlapali volně. „Některá klidová území budou zavřená asi komplet, některá by byla zavřená pouze v určité části roku. V jiných oblastech by se to ale uvolnilo. I v dnešní první zóně by se dalo v některých oblastech chodit volně, což je průlom," uvedl ministr.

Zájemci o výlet do některých oblastí by se museli předem objednat

Další novinkou, kterou chce ministerstvo prosadit, je, že se zájemci budou objednávat přes internet a dostanou pořadové číslo. „V době internetu si dopředu objednáte návštěvu. A sami uvidíte, že se na vodu nedostane denně víc než 200 lidí a zda už není kapacita vyčerpaná," vysvětluje Brabec pro HN. Zamlouvá se mu i myšlenka výletů s průvodcem, které se dnes v podstatě nedělají.

Kromě národních parků je velkým tématem Brabcova resortu vyhlášení nízkoemisních zón v Praze, kam by nesměla stará auta. Města, která by na úpravu přistoupila, by získala i dotace v rámci národních programů.

„Zakázat vjezd aut je citlivé, byť se shodneme, že staré motory někde nemají co dělat. Je to krok správným směrem," je přesvědčen Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…