Bradáčová a její oblíbená vazba v Litoměřicích: Svléknu vás z uniformy, řval prý její člověk, když Peltu dali jinam

24.01.2022 21:05 | Kauza

Na konci minulého roku Obvodní soud pro Prahu 6 (OS) zprostil obžaloby z braní úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele bývalého dlouholetého ředitele ruzyňské věznice Ivana Horáka, po kterém zvlášť pásla pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. Podle soudu byl naopak Horák obětí policejní provokace, sám se k možnému pozadí celého případu před soudem vyslovil a hovořil i o podivných praktikách státního zástupce, výpověď sdílí na svém webu Česká justice.

Bradáčová a její oblíbená vazba v Litoměřicích: Svléknu vás z uniformy, řval prý její člověk, když Peltu dali jinam
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Obžaloba podle soudu neprokázala Horákovo korupční jednání, soud měl také pochybnost o aranžmá celého případu, když vyslovil podezření o policejní provokaci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vyplývá to z písemného odůvodnění rozsudku, který má Česká justice k dispozici. Rozsudek zatím není pravomocný, jelikož proti němu podal státní zástupce okamžitě odvolání. Případ bude ještě řešit nadřízený pražský městský soud.

Původní zdroj ZDE.

Státní zástupce vinil Horáka z toho, že si údajně nechal slíbit úplatek v podobě sponzorského daru pro fotbalový klub ve Lhotě na Kladensku, který vede. Údajně mělo jít o částku v řádech desítek tisíc korun, přičemž první záloha činila dvacet tisíc.

Podle žalobce měl Horák obdržet za to, že zařídí přesun jednoho odsouzeného ze znojemské věznice do své Vazební věznice Ruzyně, kde mu pak vydal kladné hodnocení k žádosti odsouzeného o podmíněné propuštění z výkonu trestu.

Pro Horáka je rozsudek uspokojivý pouze částečně, protože trestní řízení stálo mnoho sil nejen jeho, ale i jeho celou rodinu, která podstupovala celou řadu výslechů. Horák pracoval pro stát bezúhonně 37 let, z toho 25 let působil ve vedoucí funkci. „Stát tohle pronásledování dovolil, šlo o mou čest,“ uvedl Horák.

Že měla na Horáka spadeno především pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, kritizovala i exministryně spravedlnosti Marie Benešová. V rozhovoru pro Seznam Zprávy v první polovině ledna vypověděla, že tak činila, protože moc dobře věděla, že Horák je její dobrý známý. „Oni vždycky rozjedou nějakou kauzu a až potom teprve hledají důkazy. Mělo by to být obráceně. Soud zprostil obžaloby bývalého ředitele ruzyňské věznice Ivana Horáka, byl to výborný ředitel, všichni ho chválili,“ uvedla exministryně.

Horák označuje případ za „pomstu“ za dřívější postup ruzyňské věznice v kauze kolem bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) a nedávno k šestiletému trestu nepravomocně odsouzeného Miroslava Pelty. Toho policie zadržela v květnu 2017 a soud ho tehdy poslal do vazby právě na Ruzyni.

V Ruzyni ale Pelta nebyl ani tři dny a Horák kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu rozhodl o jeho převozu do brněnské vězeňské nemocnice. Pražští vrchní žalobci požadovali, aby Pelta skončil ve vězení v Litoměřicích, a dostali se tak s Horákem do ostrého sporu. Toto jakési neuposlechnutí pokynu podle něj Vrchní státní zastupitelství v Praze naštvalo a začal na něj „hon“.

Horák vypověděl, že na jeho náměstkyni měl do telefonu dokonce „řvát“ státní zástupce VSZ v Praze Ondřej Trčka (dozorový státní zástupce v případu tzv. korupce ve sportu), že ji „svlékne z uniformy“, protože neuskutečnili eskortu do věznice v Litoměřicích. Následně k němu přicházely informace, že GIBS „slídí“ a pohybuje se kolem jeho přátel, známých, a dokonce rodiny, rozhodl se pak raději svůj služební poměr ukončit.

Právě do litoměřické věznice nechala převézt z Prahy v roce 2012 Lenka Bradáčová i exhejtmana Davida Ratha obviněného z korupce. Po deseti letech je Rath na svobodě, soud ho podmínečně propustil po odpykání poloviny trestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…