Bradáčová kritizuje propuštění obviněných v kauze kladrubského hřebčína

30.06.2013 10:30

Vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové se nelíbí rozhodnutí soudu o tom, že má být propuštěno z vazby osm obviněných z machinací kolem opravy hřebčína v Kladrubech. Zkomplikovalo se tak vyšetřování, soudí žalobkyně. Napsal to server Lidovky.cz.

Bradáčová kritizuje propuštění obviněných v kauze kladrubského hřebčína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Krajský soud v Hradci Králové propustil obviněné v pondělí. Zastupitelství ale vysvětlení dostalo až v pátek. Podle Bradáčové to ale není dostačující. „Jediné, co jsme se dočetli, že krajský soud se neztotožňuje s úvahami okresního soudu. Zatímco okresnímu se zdá, že by obvinění mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky, krajský soud se to nedomnívá,“ řekla Lidovkám.cz.

Nestihli jsme uskutečnit všechny výslechy

Vyšetřovatelé podle Bradáčové nestihli vyslechnout všechny svědky. Tři týdny jsou podle ní krátká doba. Rozhodnutí soudu je ovšem potřeba respektovat.

Velká policejní akce proběhla 31. května. Po ní se do vazby dostalo osm lidí. Všichni byli obviněni ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození zájmů Evropské unie.

Vazba měla předejít ovlivňování svědků

K obviněným patří ředitelka hřebčína ve Slatiňanech Simona Voňková, šéfové stavební firmy Enteria Libor Joska a Petr Pejcha a zástupci stavebních firem Geosan, Strabag a Metrostav. Dopustili se údajné korupce u zakázky na opravu 17 budov kladrubského hřebčína, na kterou Evropská unie poslala 300 milionů korun.

Bradáčová poukazuje na to, že soud nezpochybnil samotné stíhání. Neztotožnil se ale s důvody pro vazbu. „ Je to otázka obavy, že by mohlo dojít k ovlivňování. Krajský soud obavu nemá, my a okresní soud jsme ji měli," dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…