Branný výbor povede Černochová (ODS), nechce z něj mít bojiště

29.11.2017 14:08

Předsedkyní sněmovního výboru pro obranu dnes byla zvolena jeho dlouholetá členka Jana Černochová (ODS). V souladu s dohodami poslaneckých klubů byla jedinou adeptkou, v tajné volbě získala 15 ze 17 hlasů. Členům výboru řekla, že z něj nechce mít bojiště. Ráda by prosadila uzákonění minimálních výdajů na obranu a jednodušší schvalování armádních misí, uvedla ČTK.

Branný výbor povede Černochová (ODS), nechce z něj mít bojiště
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Obě úpravy prosazovala Černochová spolu s kolegy z výboru už v závěru minulého volebního období Sněmovny, dolní komora je ale nestihla projednat. První z úprav má zajistit, aby výdaje na obranu neklesly pod dvě procenta hrubého domácího produktu. Ústavní novela by pak měla zajistit, aby vláda mohla sama rozhodnout o vyslání vojáků do záchranné mise v zahraničí nebo do misí v rámci sil velmi rychlé reakce NATO.

Předsedkyně výboru by byla ráda, aby se jeho členové na těchto úpravách shodli a o dohodu se snažili i v budoucnu. Nechtěla by „dělat z výboru bojiště“. „Nejdůležitější je, abychom se tady neštengrovali na tématech, která nejsou podstatná. Dělat si politiku na oblasti bezpečnosti a obrany by bylo špatně,“ uvedla politička.

Černochová je zároveň starostkou Prahy 2. Vedení ministerstva obrany i jeho kontrolního orgánu budou mít poprvé na starosti ženy, pokud se ministryní obrany ve vládě předsedy ANO Andreje Babiše stane dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Výbor pro obranu je zatím sedmnáctičlenný, v příštích dnech by ho ale měl posílit ještě poslanec ODS Pavel Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…