Brázdil kraj ve svém bavoráku. A my jsme mu říkali, aby přestal s alkoholem. Dva babišovci z Olomouce si vyřizovali účty ve studiu ČT

06.02.2017 22:43

V pondělních Událostech, komentářích České televize došlo na souboj vedený takřka na ostří nože. Byl to souboj o to zajímavější, že proti sobě seděli dva politici z hnutí ANO Andreje Babiše. Na jedné straně stolu seděl olomoucký krajský předseda hnutí ANO Ladislav Okleštěk, který nenechal nit suchou na hejtmanovi kraje Oto Koštovi. A na druhé straně stolu seděl Oto Košta, který ukázal, že se proti útokům z Babišova hnutí hodlá urputně bránit.

Brázdil kraj ve svém bavoráku. A my jsme mu říkali, aby přestal s alkoholem. Dva babišovci z Olomouce si vyřizovali účty ve studiu ČT
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se voličům omluvil za to, že v roce 2016 vyslal do krajských voleb v Olomouci právě Oto Koštu, protože tento muž údajně nezvládá svou funkci a navíc je u něj údajně podezření na nadměrné pití alkoholu. Oto Košta nejen tato nařčení důrazně odmítá. Kritice čelí Košta i za to, že spolupracoval se svým předchůdcem ve funkci Jiřím Rozbořilem, jenž byl obviněn v korupční kauze Vidkun.

„Skutečným důvodem jsou zástupné problémy. Prvním je již vzpomínaná spolupráce s předchozím hejtmanem Rozbořilem. Skutečný důvod neznám, protože na kraji se objevují věty, jako že jsme nepracovali. Obvykle si hejtman bere sto dní hájení, já jsem si je nevzal a pravidelně jsem se scházel se svými spolustraníky. Považuji za absurdní, že mě kritizuje někdo, kdo v Olomouci nepůsobí a jezdí sem jen jednou za čtrnáct dní,“ rozčílil se Košta. „Tím myslíte pana Oklešťka,“ ptal se moderátor David Borek. „Ano,“ odvětil ihned hejtman.

Okleštěk tato slova odmítl. „Je to smutné, ale je to nesmysl. Když mluví o práci se svými spolupracovníky, tak porady s náměstky zavedl až na náš nátlak, protože dlouho žádné porady nebyly, na což si náměstci také stěžovali... Vydávat 45 tisíc předchůdci za předávání funkce je nehorázné. Toto mně taky vadilo. Pan hejtman s námi žádnou takovou smlouvu nekonzultoval a nemluvil s námi vůbec,“ udeřil Okleštěk.

„Je to nesmysl. Náměstci si nestěžovali a já jsem tam pracoval, ale to pan poslanec nemůže vědět, protože v kraji nebyl, byl ve sněmovně.“ Teprve v neděli večer se dozvěděl, že v hnutí ANO to bublá a chystá se pád hejtmana. Došlo na jednání, na které ovšem nebyl on jako hejtman pozván.

Okleštěk to ale okamžitě odmítl. Faktem prý je, že na debatu nebyl pozván, protože se řešila témata jdoucí mimo hejtmana. Pan hejtman se však o debatě nějak dozvěděl a požádal, zda by se jí mohl účastnit. „Já jsem s tím neměl problém, pan hejtman tam byl a vyslechl si všechno až do konce,“ uvedl Okleštěk.

Košta si však trval na svém. Cítí se podveden. On a další členové hnutí ANO pracovali po krajských volbách, ale i před nimi, zatímco poslanec Okleštěk postupoval poněkud jinak. „Pan poslanec brázdil kraj ve svém luxusním bavoráku,“ zaznělo z úst hejtmana.

Nakonec došlo i na alkohol

„My jsme dost měli trpělivost s panem hejtmanem a třikrát jsme mu říkali, aby přestal s alkoholem a s těmi svými excesy. Vyzvali jsme ho třikrát a třikrát se nic nezměnilo, takže nastal čas jednat,“ trval na svém poslanec. „Třikrát se nám ukázalo, že má problém (s alkoholem), a vždycky to byla ostuda,“ nešetřil ostrými slovy Okleštěk.

Olomoucký hejtman to znovu hlasitě odmítl, zdůrazňoval, že už 35 let pracuje jako lékař a v práci byl vždy střízlivý. Po odpoledních jezdil po pacientech i za přáteli a ani jednou neměl při policejní kontrole problém s dýcháním do balónku. „Aritmeticky z toho vychází, že to je téměř na žalobu a že to je nesmysl,“ vrátil úder Košta. Žalobu však nepodá, protože má na starosti důležitější věci, než jsou takto nízké útoky.

Okleštěk přesto trval na tom, že olomoucký hejtman pije přes míru. „Pusťte si Události, komentáře z 8. prosince, kdy takřka nebyl schopen ze sebe dostat slovo. Když jezdil v autě jako řidič, tak neměl problém, ale dnes má řidiče a problém,“ řekl Okleštěk. Košta toto nařčení znovu odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…