Brexit: FOTO, které vyvolalo smršť i mezi souputníky. Také se nad ním otřesete hrůzou? A Cameron dostával otázky na tělo

20.06.2016 8:52

Debata ohledně nadcházejícího referenda se začíná krajně vyostřovat: Jeden z nejhlasitějších zastánců brexitu Nigel Farage sklidil obrovskou kritiku za propagační plakát své strany pod názvem „Bod zlomu“. Na plakátu jsou zobrazeny stovky migrantů mířících do Evropy. Kancléř George Osborne jej dokonce přirovnal k nacistické propagandě a varoval před možnou ekonomickou katastrofou. Premiér Cameron se zas dostal pod palbu otázek v přímém přenosu BBC.

Brexit: FOTO, které vyvolalo smršť i mezi souputníky. Také se nad ním otřesete hrůzou? A Cameron dostával otázky na tělo
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

Politický plakát nesoucí název „Bod zlomu“ Farageovy strany UKIP, který obyvatele Velké Británie děsí pohledem na stovky migrantů přicházejících do Evropy, byl zveřejněn minulý čtvrtek. V zemi, která se ještě zcela nevzpamatovala z nedávné zjevně politické vraždy poslankyně Jo Coxové, takový krok vyprovokoval ostrou reakci, a to dokonce ze všech stran politického spektra.

Například konzervativec Michael Gove, který je jedním z lídrů kampaně „Vote Leave“, prohlásil, že se po pohledu na zmíněný plakát doslova zachvěl.

„Když jsem prvně zahlédl ten plakát, otřásl jsem se. Domnívám se, že to byl špatný nápad. Sám jsem pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie, ale problémy s migrací nemám, jen se snažím docílit toho, aby naše země měla kontrolu nad počtem uprchlíků vpuštěných na ostrovy,“ cituje politika Telegraph.

Mnohem kritičtější byl kancléř George Osborne, který naopak vystupuje za setrvání Velké Británie v Unii.

„Samozřejmě, že existuje mnoho naprosto legitimních důvodů k tomu, aby se lidé migrace obávali. Stejné důvody mají všichni lidé žijící v západních demokraciích,“ prohlásil.

„Na druhou stranu je ovšem velký rozdíl mezi pozitivní snahou o řešení těchto problémů a vyvoláváním paniky mezi lidmi, založené na neopodstatněných tvrzeních o tom, že k nám v příštích několika letech přijdou miliony lidí z Turecka a že se budou u pobřeží Kentu brzy vynořovat mrtvá těla utonulých uprchlíků. K takovým praktikám se řadí i nový plakát Nigela Farage,“ dodal Osborne.

Nigel Farage v nedávném televizním vystoupení na svou obranu prohlásil, že vinu je třeba hledat v Německu. „Pravdou“ prý je, že německá kancléřka Angela Merkelová svou imigrační politikou otevřených dveří učinila Evropu „méně bezpečnou“. Ke komentářům Michaela Govea se vyjádřil slovy, že jeho politická kampaň rovněž vyprodukovala „velmi silné“ plakáty proti imigrantům.

Později při svém vystoupení na Sky News zmínil, že dotyčný plakát byl zveřejněn pouze v rámci „jednodenní kampaně“ a že dále budou následovat jiné plakáty.

Britská ekonomika může utrpět více, než jsme si mysleli

Ministr financí Velké Británie George Osborne se mimo Farageových praktik vyjádřil i k ceně, kterou by britská ekonomika musela zaplatit za vystoupení z Evropské unie; je přesvědčen o tom, že bude velmi vysoká.

„Rána uštědřená britské ekonomice zpřetrháním stávajících vazeb s evropskými státy by mohla být o poznání horší, než predikují experti z Mezinárodního měnového fondu. Stovky tisíc pracovních míst budou v ohrožení,“ uvedl.

„Průměrný odhad je, že by se mohlo HDP Velké Británie snížit o 5 až 6 procent. Osobně se ovšem domnívám, že by to mohlo být ještě o poznání horší,“ prohlásil Osborne v nedělním televizním rozhovoru na stanici ITV.

Anketa

Kdo byl nejlepší ministr financí?

18%
7%
1%
2%
1%
1%
3%
0%
63%
hlasovalo: 8179 lidí

Přitom uvedl, že se důsledky toho, co přijde, již dají pozorovat. „Lidé na to už reagují. Nekupují domy, nekupují auta. Oddalují investice. A to referendum ještě ani neproběhlo. Je to jen ochutnávka toho, co přijde,“ varoval ministr.

„Jestliže si zvolíme odchod z Unie, bude to mít opravdu vážné důsledky. Proč procházet dveřmi, kterými nelze vejít zpět?“ zamyslel se Osborne.

Cameron promluvil k národu

V nedělní podvečer odpovídal na otázky diváků v rámci programu BBC „Question Time“ ministerský předseda Velké Británie David Cameron.

V úvodu Cameron vyjádřil lítost nad tím, jakým směrem se diskurs v Británii v posledních dnech ubírá. „Byly některé momenty, jako například Farageův plakát, které jsou prostě špatné. Byla to skutečně chyba takovým způsobem prezentovat uprchlíky, a to i z morálního hlediska,“ uvedl Cameron.

Cameron pokračoval v tématu „uprchlíci“ poté, co se ho jeden z diváků zeptal na to, proč sliboval, že stlačí počet migrantů přicházejících na ostrovy pod 100 000, když toho „nemůže docílit“?

Cameron prohlásil, že je to správná ambice pro Velkou Británii. „Už v roce 2008 Evropskou unii opouštělo více lidí, než do ní přicházelo. Musíme zbrzdit imigraci ze zemí mimo Evropskou unii,“ prohlásil. Dodal, že změny, které s evropskými lídry vyjednal, „učiní v otázce evropské migrace velký rozdíl“.

Zdůraznil, že bude usilovat o získání kontroly nad migrací. „Existují ovšem špatné způsoby, jakými lze migraci kontrolovat. Odchod z jednotného trhu je jedním z nich, jelikož by to poškodilo naši ekonomiku,“ uvedl.

Lidé v Británii se obávají toho, že pokud si zvolí zůstat v EU, převalí se na jejich bedra i spousta problémů, kterým Unie čelí. „Ano, řecká ekonomika má spoustu problémů, ovšem Španělsko, Francie a Německo ekonomicky rostou. Irská ekonomika jen v minulém roce posílila o 7 %,“ zdůraznil.

Churchill se také nevzdal

Jeden z diváků v průběhu debaty Camerona připodobnil k Nevillu Chamberlainovi: „Jen máváte kusem papíru. Evropští diktátoři vás zdolají,“ prohlásil.

Cameron kontroval slovy, že za ním stojí všech 27 lídrů evropských zemí. „Vědí, že to můžeme ukončit, ale já věřím v to, že Británie taková není. My se jen tak nevzdáváme,“ uvedl Cameron.

„Sedím kousek od kabinetu, ve kterém se svou urputností a nezlomným přesvědčením o nutnosti pokračovat ve válce sedával Winston Churchill. On se nevzdal. My bychom se také vzdávat neměli. Nemůžete vyhrát fotbalové utkání, jestliže ani nejste na hřišti,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…