Britská premiérka končí. Vaz jí zlomila ekonomika

20.10.2022 16:10 | Bleskově

Britská premiérka Liz Trussová oznámila po 45 dnech ve funkci rezignaci. Její nástupce by měl být vybrán příští týden, a Trussová se tak stane nejkratší dobu sloužící premiérkou v historii země. Příčinou rychlého konce byl nový ekonomický program, jenž minulý měsíc způsobil otřesy na finančních trzích a rozdělil její Konzervativní stranu.

Britská premiérka končí. Vaz jí zlomila ekonomika
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá premiérka Velké Británie Trussová

Trussová nahradila Borise Johnsona v čele vlády a 6. září se stala premiérkou, o 45 dní později rezignovala. Vytvořila tím smutný rekord v délce vládnutí, dosavadní rekord držel 119 dní George Canning, který zemřel ve funkci v roce 1827.

Hlavním problémem se podle BBC ukázal program jejího ministra financí Kwasi Kwartenga, který představil ve třetím týdnu jejího působení snížení daní v hodnotě 45 miliard liber v rámci tzv. minibudgetu. Byl hned poté široce obviňován z toho, že způsobil obrovské hospodářské problémy. Téměř všechny změny nového ekonomického programu byly po týdnu zrušeny a Kwarteng byl odvolán.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí
Ani to ovšem Trussovou nezachránilo a dnes oznámila svoji rezignaci. V projevu přede dveřmi své kanceláře na Downing Street číslo 10 Trussová uznala, že nemůže splnit sliby, které dala, když kandidovala na post předsedkyně Konzervativní strany, a ztratila důvěru své strany.

„Uznávám, že za dané situace nemohu splnit mandát, na jehož základě jsem byla zvolena Konzervativní stranou. Hovořila jsem proto s Jeho Veličenstvem králem, abych mu oznámila, že rezignuji na funkci předsedkyně Konzervativní strany,“ uvedla podle serveru Voanews.com poté, co ji stále více jejích vlastních zákonodárců vyzývalo k odchodu.

Nový premiér by měl být znám do týdne, favoritkou je Rishi Sunak, který v létě kandidoval proti Trussové ve volbách do čela Konzervativní strany. Šanci by prý mohl mít také nový ministr financí Jeremy Hunt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…