Britský diplomat ztrhal politiku Evropy a USA vůči Rusku

05.05.2014 11:53

Bývalý britský velvyslanec na Ukrajině sir Tony Brenton poskytl BBC rozhovor, jehož překlad přináší server Britské listy s komentářem, že Brentonův způsob uvažování je zjevně zcela odlišný od toho, jak o Ukrajině uvažují naši politici.

Britský diplomat ztrhal politiku Evropy a USA vůči Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Rozhovor se konal v sobotu, v době krvavých střetů v Oděse. Velvyslanec si proto povzdechl, že jde o zatím nejkrvavější den krize, což je velmi deprimující. „Společnost je zjevně stále více polarizována a propadá se velmi viditelně v občanskou válku, pokud se Západu a Rusku společně tuto situaci nepodaří vyřešit,“ uvedl diplomat.

Prostor ke spolupráci podle něj stále existuje. Je však třeba vyřešit problémy, které doposud existují jak na straně Ruska, tak na straně Západu. „Se zájmem jsem poslouchal vaši předchozí reportáž z Oděsy, kdy vaše reportérka říkala, že tam jsou dovezení aktivisté z Východu. Rusko si stěžuje, že jsou tam dováženi aktivisté ze Západu, kteří vyvolali tamější problémy. Takže problém je, že existují protikladné výklady,“ líčí velvyslanec.

Rusko podle něj nemá zájem na Ukrajinu útočit, a důvody nejsou pouze tak často omílané ekonomické aspekty. „Vznikla by zřejmě otevřená válka s ukrajinskou armádou, ukrajinská a ruská armáda by na sebe střílely, což je pro Rusy nemyslitelné,“ myslí si Brenton.

Celý text na Britských listech ZDE.

Rusko podle něj chce neutrální Ukrajinu a žádá pouze o ochranu ruské menšiny, což je zcela jistě dosažitelný cíl. „Západní politika naproti tomu, sankce a tak dále, vypadá stále více jako sebeposedlá a zcela irelevantní,“ vyjádřil velmi razantní odsudek. Západ podle něj stále trvá na sankcích vůči Rusku, přitom nikdo nevěří, že by vedly ke změně ruské politiky.

„V Americe je pan Obama nucen dělat, že vystupuje tvrdě, aby uspokojil pravicový Kongres. To, co probíhá tady v Evropě, je totéž. Rusko něco udělalo, nám se to nelíbí, je potřeba, aby to vypadalo, jako že něco proti tomu děláme, není nic efektivního, co bychom proti tomu udělat mohli, takže pořád zavádíme pokaždé trochu víc dalších sankcí,“ uvedl diplomat. Sankce přitom podle něj nemají vůbec žádný dopad, kromě toho, že vedou k dalšímu odcizování Ruska a omezují prostor k dohodě.

Sám bývalý ambasador, který poznal situaci v regionu, si myslí, že je třeba dál mluvit tvrdě, ale zároveň si najít komunikační kanály do Ruska, jimiž by byl zahájen dialog. Především je ale prý třeba donutit kyjevskou vládu, aby nepodnikala žádné vojenské akce na východě Ukrajiny.

Toho je třeba dosáhnout, i když to může být složité. „Já si myslím, že Rusové také neovládají ty proruské disidenty na východě Ukrajiny tak pevnou rukou, jak to všichni pořád opakují,“ poznamenal sir Brenton.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…