Britský list objevil Ameriku. Zjistil převratnou novinku o české imigrační politice

10.12.2016 7:51

Východoevropské země na jedné straně potřebují levnou pracovní sílu, ale na straně druhé nechtějí přijímat muslimské uprchlíky. Jak píše s odkazem na list Die Welt britský deník Express, Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika k sobě lákají Ukrajince.

Britský list objevil Ameriku. Zjistil převratnou novinku o české imigrační politice
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

V posledních letech se do Evropské unie přesunuly s podporou východoevropských zemí přibližně dva miliony ukrajinských občanů. Česká republika a její východní sousedé k sobě lákají Ukrajince, aby nemuseli přijímat nevypočitatelné uprchlíky z Blízkého východu a Afriky. Jak uvádí britský deník, v České republice aktuálně žije asi sto tisíc Ukrajinců a v sousedním Německu dokonce desetkrát víc.

Statistiky sledující přesuny Ukrajinců na území členských států Evropské unie hovoří jasnou řečí. Jejich počet rok od roku narůstá. Zatímco před čtyřmi lety to bylo 150 000 Ukrajinců, v následujícím roce bylo uděleno povolení pobytu již téměř čtvrt milionu ukrajinských žadatelů a loni to bylo již 500 000. Do konce roku žilo v zemích Evropské unie asi 849 000 Ukrajinců a v důsledku občanské války jejich počet neustále roste.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Do konce předloňského roku nejvíce Ukrajinců mimo východní země v EU pracovalo v Itálii (230 000), dále v Německu (130 000) a Španělsku (100 000). Ve Velké Británii, jež není součástí schengenského prostoru, jenž umožňuje volný pohyb osob, pracovalo jen asi 30 000 Ukrajinců. Deník Express dále uvádí, že Česká republika zahájila náborový program, v rámci kterého se země soustředí na přilákání kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny.

Příznivá pravidla čekají na ukrajinské pracovníky podle maďarského publicistického magazínu Heti Válasz také v Maďarsku. V zemi tak mají ukrajinští pracovníci zajištěná obdobná práva jako samotní Maďaři a pracující ze členských států Evropské unie. K cílenému náboru po vzoru české vlády potom nedávno vyzvala také maďarská Asociace zaměstnavatelů také vládu premiéra Viktora Orbána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…