Bruselský audit o Babišovi: Je ve střetu zájmů, Agrofert pořád ovládá

23.04.2021 21:56

Český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Konstatuje to závěrečná zpráva z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert. Dnes ji zveřejnila Evropská komise.

Bruselský audit o Babišovi: Je ve střetu zájmů, Agrofert pořád ovládá
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné.

Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů, a uvádí, že Česká republika žádné peníze Bruselu vracet nebude.

Podle auditorů je pro závěry zásadní, že Babiš jmenoval všechny činitele fondů, které může i odvolávat. „Pan Babiš tudíž oba svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím těchto svěřenských fondů ovládá také skupinu Agrofert,“ konstatuje zpráva s tím, že premiér má přímý ekonomický zájem na úspěchu Agrofertu.

Česko by podle ní zároveň mělo vrátit dotace, které společnost neoprávněně získala z Evropského fondu pro rozvoj venkova a Evropského sociálního fondu po zmíněném datu.

„Jakýkoliv střet zájmů odmítám,“ sdělil Andrej Babiš pro IDNES.cz. . Je to podle něj „účelový a zmanipulovaným audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů“.

Připomněl, že v Česku byl kvůli jehi firmám a vyhovění evropským pravidlům přijímán speciální „Lex Babiš“. Ten podle něj poslanci za Sobotkovy vlády „přijali jen proto, aby mě dostali z politiky“. Babiš mu však podle svých slov plně vyhověl. „Bývalou firmu jsem převedl do svěřenských fondů. Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy,“ uzavřel  Andrej Babiš.

Jeho nejslavnější sněmovní rival Miroslav Kalousek reagoval na Facebooku: „Každý zločinec má jistě právo hájit se i hloupými a absurdními výroky. Poslanecká sněmovna ale nemá právo ponechat takovému člověku svoji důvěru“. Poslanci by se tedy měli podle toho zařídit a při nejbližší příležitosti vyslovit vládě nedůvěru.

Je důležité, aby civilizovaný svět věděl, že ta osoba je bez důvěry a v demisi,“ dodal Miroslav Kalousek.

„Je to přelomový závěr, který potvrzuje to, co tvrdíme od roku 2018 a nemá v historii EU obdobu,“ dodal europoslanec KDU- ČSL Tomáš Zdechovský. Agrofert podle něj teď bude muset vrátit všechny nepřímé dotace.

 

 

„Potvrdilo se, co jsme říkali roky - Andrej Babiš byl a je ve střetu zájmů,“ přidal se předseda ODS a premiérský kandidát SPOLU Petr Fiala. Ten věří, že tato éra české politiky už končí a tečku za ní udělají voliči.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že „už 3 roky se snažíme všemi cestami upozornit na to, že premiér Babiš tuneluje peníze evropských občanů". Teď již nehodlá hovořit a upozorňovat, ale jednat. „Zítra odešleme dopisy českým orgánům, aby konečně vymohly od Agrofertu neoprávněně čerpané peníze,“ vzkázal muž, která chce být po příštích volbách českým premiérem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…