Brutální Kuberova jízda v Moravcově věži: Maláčová by rozdávala z cizího, kudy chodí. Nemáte to lehké, s ní za zády

02.12.2018 14:40

Do nedělního pořadu Otázky Václava Moravce tentokrát přišli debatovat předsedové obou parlamentních komor, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Tématem bylo například to, jak preference hnutí ANO ovlivnila vládní krize a aféra kolem Andreje Babiše mladšího.

Brutální Kuberova jízda v Moravcově věži: Maláčová by rozdávala z cizího, kudy chodí. Nemáte to lehké, s ní za zády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Výsledky nejnovějšího volebního modelu, který pro Českou televizi zpracovala společnost Kantar CZ ukazují, že do Poslanecké sněmovny by zamířilo sedm politických stran a hnutí namísto stávajících devíti. Tři strany by se do poslaneckých lavic dostaly zcela určitě, zbylé čtytři svá sněmovní křesla už tak jistá nemají. A další dvě přešlapují přede dveřmí Poslanecké sněmovny.,

V čele zůstává s velkým náskokem hnutí ANO s 32,5 procenty. Oproti minulému řijnovému šetření hnutí získalo dalších 5,5 procent voličů. Druzí Piráti volební zisk zvýšili o osm procentních bodů a jsou na 19 procentech. Třetí je pak ODS, s 16 procenty má o 4,5 procent více než získala ve sněmovních volbách. Čtvrtou příčku by s velkým odstupem obsadili komunisté s 6 procenty. Hnutí SPD a STAN by získala 5,5 procent. Vládní ČSSD je na hranici 5 procent. A těsně před branami Poslanecké sněmovny by zůstaly KDU-ČSL a TOP 09.

Z toho, jak zmíněný výzkum dopadl, Kubera soudí, že přílišný útok očividně vyvolává opačnou reakci. „Když se negativní kampaň přežene, tak se veřejnost staví na stranu slabšího a snaží se ho chránit,“ sdělil předseda Senátu svůj názor na to, proč ANO posílilo.

„V naší společnosti je emocí tolik, že je třeba je trochu brzdit. Hormony pracují příliš aktivně a zloba se promítá do celospolečenského života,“ odpověděl Kubera na otázku, z jakého důvodu, pokud by byl ve vedení ODS, by spolustranickým kolegům rozmlouval, aby se hlasovalo o nedůvěře vládě.

„Strašně mi také vadí, jak si chlapci píší na Twitteru a na Facebooku, to je mimořádně nevhodné a špatné,“ dodal zamračeně Kubera.

Poznamenal, že je přiznivcem spíše konstruktivní nedůvěry, která spočívá v tom, že kdo vyvolá hlasování o nedůvěře, musí mít i plán B. „Tento plán zjevně chyběl, když prezident řekl, že bude stejně jmenovat Babiše znovu premiérem. Krize by naopak pokračovala,“ míní Kubera.

„Děkuju, že slyším v živém vysílání od představitele ODS, že chyběl plán B. Pan Kubera mi udělal radost,“ reagoval na Kuberova slova spokojeně Vondráček, podle kterého jsou zmíněné volební preference pouze sofistikovanou anketou. „Nedělal bych z toho žádné větší závěry,“ dodal s nadhledem.

Moravec mu připomněl, že podle průzkumu jsou teď na třiatřiceti procentech, posílili a získávají dále voliče od levice. „Od levíce, která je levicovější než ČSSD, protože její voliče už jste vyluxovali. A teď začínáte sbirat voliče SPD,“ konstatoval Moravec a položil Vondráčkovi otázku, co to tedy vypovídá o ideovém zakotvení hnutí ANO.

„To je jen odraz toho že vláda funguje, plní sliby a narovnávají se ty křivdy z minulosti, které tu byly. Daří se lépe seniorům, přidalo se do školství, staví se dálnice, mluví se o investičním plánu,“ argumentoval Vondráček, podle nějž hnutí ANO zůstává liberální i poté, co sbírá voliče KSČM a SPD.

Kubera však už nevnímá hnutí ANO jako stranu bojující proti korupci. „To už není její vlajková loď. Už vsadila na něco jiného, že teď dělají vše hlavně pro lidi,“ uvedl.

Upozornil zároveň na to, že ale je potřeba říct, co pro veřejnost dělají. Jsme prý takoví, že daně u nás nejsou předmětem demonstrací nebo politických bojů. Jsme podle něj rádi, když nám někdo něco dává. „Je nám tak vlastně jedno, že nám někdo něco dává na dluh. Viz státní rozpočet, kvůli kterému bych vyvolal hlasování o nedůvěře vládě, to považuji já za zásadní,“ zdůraznil Kubera, že v tomto ohledu by s vládou vůbec nesouhlasil.

To, že je nyní většina výhod na dluh, podle Kubery zcela jistě odneseme. „Žijeme tak, že projídáme budoucnost na dluh a neinvestujeme. Vláda tvrdí, že investuje, to jsou drobné. Jen jsou tu populistické věci, nejrůznější slevy,“ kroutil hlavou Kubera a dodal, že vláda to ale nemá lehké, když má za zády Maláčovou. „Ta by taky rozdávala z cizího, kudy chodí. Na tom budeme brzy jako ti, co se zadlužili a mají teď na krku exekuci,“ doplnil.

Připomněl také, že stát žádné peníze, kromě těch co sebere občanům, prostě nemá. „Ta metoda je jednoduchá, sto korunu seber, padesát vrať a oni ti ještě budou děkovat a budou tě volit,“ shrnul Kubera.

Následně se senátor ještě vrátil k průzkumu o důvěře. „Někde vyjde, že čtyřicet procent lidí někomu nedůvěřuje. To tedy znamená, že šedesát procent lidí mu důvěřuje?“ poznamenal s tím, že se to vždy dá intepretovat tak, jak se to komu hodí.

Zmíněný průzkum společnosti Kantar CZ je podle něj také velmi předčasný. Protože, pokud nebudou předčasné volby, což nevypadá, že by byly, je k volbám ještě opravdu daleko. „Výzkumů bude ještě několik, do té doby může přijít černá labuť, něco se odehraje, co jsme nečekali, což se prakticky odehrává každý den,“ řekl s tím, že pak budou průzkumy zcela bezcenné, protože se situace začne vyvíjet úplně jinak.

Na přetřes přišla i analýza právníků Evropské komise o tom, že premiér Andrej Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu svých dřívějších firem v konglomerátu Agrofert. Zmíněná analýza je podle Vondráčka pouze jedním z právních názorů.

Vondráček odmítl, že by mohlo jít o korupci, protože tu chápe jako braní úplatků. Kubera poznamenal, že zatímco v Česku jde o kauzy týkající se korun, v Evropě se obdobné případy týkají eur. „Problém je v celkové dotační politice EU, neexistoval by, kdyby EU peníze nepřerozdělovala,“ míní Kubera.

„Je to jenom jedno z právních stanovisek. Debata nás čeká, Andrej Babiš udělal vše, co mohl udělat, co je v právním řádu,“ uvedl právník Vondráček. Věc nechápe jako korupci, ale jako právní problém. Zmínil také analýzu Státního investičního fondu, která uvádí, že premiér se nepodílí žádným způsobem na čerpání evropských peněz.

Babiš už v sobotu údajný střet zájmů odmítl. Právníci Evorpské komise uvádějí, že Babiš má jako předseda vlády příležitost řídit a ovlivňovat rozhodovací procesy spojené s využíváním unijních peněz. Právníci přitom poukázali i na to, že v Babišově případě by mohl být relevantní rovněž konflikt zájmů z rodinných důvodů, protože jeho manželka Monika je zapojena do činnosti skupiny Agrofert.

„Je problém, že tam sedí manželka pana premiéra, tam vidím problém. Pane Vondráčku, příští týden bude vláda údajně projednávat právní stanovisko ministerstva pro místní rozvoj. Umíte si snad představit, jak bude to stanovisko vypadat,“ otázal se Kubera Vondráčka. „Já zprávu právního servisu Evropské komise považuji za velmi důležitou,“ dodal předseda Senátu.

Zmínil, že je zde příčina a následek. „My tady zase jen řešíme následek, ale příčina je, že zemědělcům se dávají dotace, když sekají trávu, nebo nesekají. Připomenu italskou starou událost, kdy studenti obelstili EU a získali dotaci na nějaké ovce a dostali peníze. A to není jediný případ,“ připomněl Kubera.

„My tu máme v Česku pocit, že jsme nejzkorumpovanější národ v Evropě. Ale korupce v Česku, která se počítá v korunách, se v Evropě počítá v eurech,“ pokračoval Kubera a připomněl, že v Evropě se takové věci dějí také, jen tomu nevěnujeme pozornost. „Ještě nejsme na konci té cesty,“ odpověděl pak na Moravcovo otázku, jak by se podle něj měl nyní premiér zařídít na základě stanoviska pravního servisu Evropské komise.

„Četl jsem, že do politiky by neměl jít nikdo, kdo podniká, a myslím, že to jde obtížně dohromdy. Já vidím základ řešení v začátku. A sice vůbec takové dotace nedělat,“ doplnil předseda Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …