Brutální Štěpán Kotrba v rozhlase: Vládnou nám banky, žijeme na dluh, kapitalista bohatne, pracovník chudne. Buď to vyřeší násilí, nebo...

01.04.2016 12:15

Publicista Štěpán Kotrba se na vlnách Českého rozhlasu vyjádřil k ceně čínských investic.

Brutální Štěpán Kotrba v rozhlase: Vládnou nám banky, žijeme na dluh, kapitalista bohatne, pracovník chudne. Buď to vyřeší násilí, nebo...
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

„Názor na rozšiřování čínských investic na našem území Češi podle průzkumu společnosti Median nemají jednotný, dozvěděl jsem se ze zpráv Českého rozhlasu. Ano. Stejně jako na většinu ostatních témat politického soupeření, o kterém lidé neznají fakta, ale jen názory, nemají Češi postoj jednotný. V případě 11 miliard euro investic miliardové Číny v desetimilionovém Česku je třetina Čechů pro, třetina proti a třetině je to fuk. Nebo nemá názor,“ uvedl Kotrba. Podstatné podle něj nejsou výše investic, ale to, že se neshodneme. Všichni však podle něj víme, že bychom se chtěli mít dobře. „Jenže bez práce nejsou koláče,“ podotkl.

Namluvený příspěvek si můžete poslechnout ZDE

Podle něj bychom si však měli uvědomit, že euroatlantickým prostorem zmítá krize nejen hodnotová, ale i ekonomická. „Žijeme na úvěr globálních bank, vlády fakticky nemohou ovlivňovat ekonomický růst, neb jim to zakazují směrnice EU či takzvaného volného obchodu dle pravidel WTO. A zatímco se zisky nadnárodních korporací z naší práce přelévat do daňových rájů mohou, pracovníky ani důchodce nikdo z jedné do druhé země nepřelije,“ poznamenává Kotrba s tím, že sociální náklady zůstávají na bedrech stále slabšího státu.  

„V euroatlantickém prostoru bohatnou kapitalisté a pracovníci jejich firem chudnou stejně jako bezmocný stát. Ruské i čínské státní finance jsou v daleko lepší kondici než ty západní,“ domnívá se Kotrba. Podle jeho názoru v Číně stále jako kapitalista bohatne stát, neboť Západu se dodnes nepodařilo tamní silný politický a ekonomický systém rozvrátit a rozkulačit. „Čínská vláda ví, co nesmí udělat,“ dodává publicista. 

„Ziskovost evropských firem se pohybuje maximálně na úrovni jednotek procent, levná asijská produkce dostává u spotřebitelů přednost. V soutěži křečků, běhajících v mlýnku, vítězí co nejnižší cena práce. A ta je v Asii stále nižší než v Evropě – tak pyšné na svůj sociální systém, živený ale prozatím na dluh. Chceme si nechat platit hodinovou mzdu jako v Číně? Nechceme. Chceme bydlet jako korejský či čínský dělník? Nechceme. Ale chceme jezdit autem, mít stále levnější průmyslové i spotřební zboží,“ poznamenává dále Kotrba. Podle něj jde však o neřešitelnou rovnici, kterou neumí pravicová politika volného trhu vyřešit. 

„Konec levné práce, křičí české odbory. Správně. Cesta z krize ven vede pouze přes změnu politického systému násilím, nebo přes nové příležitosti. Přes rozvoj odbytu, který nemůže Evropa, ale ani Amerika zajistit. Čína má Česku co nabídnout. A kupodivu to chce nabídnout. Nyní hodlá investovat svůj předchozí zisk z expanze do bohatých západních zemí v Česku, neboť si tím sníží náklady na dopravu zboží do Evropy, což pro ni nejspíš znamená víc než ona levná práce. Hodlá pak razantně vstoupit na evropský trh. Česko je nejvýchodnější země se západní kvalitou infrastruktury a kvalifikovanou pracovní silou. Může být branou k asijským trhům,“ uzavřel Kotrba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…