Brutální videa: Takto ukrajinský nacionalistický poslanec Ljaško unáší a mučí lidi. Stěžuje si na něj už i lidskoprávní instituce

07.08.2014 8:57

Organizace Amnesty International, která monitoruje lidská práva po celém světě, si stěžuje na otřesné chování ukrajinského poslance. Ten vzal spravedlnost do vlastních rukou a společně se skupinou ozbrojených mužů porušuje lidská práva prorusky orientovaných politiků i obyčejných občanů.

Brutální videa: Takto ukrajinský nacionalistický poslanec Ljaško unáší a mučí lidi. Stěžuje si na něj už i lidskoprávní instituce
Foto: youtube.com
Popisek: Převoz zraněných po bombardování sídla vzbouřenců v ukrajinském Luhansku

„Na východní Ukrajině stále probíhají těžké boje mezi ukrajinskou armádou a povstalci. Právo a pořádek se ve válečném chaosu uplatňuje často velmi těžko. Konkrétně jeden z poslanců ukrajinského parlamentu jménem Oleg Ljaško si právo vykládá po svém. Pohybuje se v regionu v doprovodu ozbrojených mužů a bere zákon do svých rukou. Unáší vytipované osoby z proruskými názory, mučí je, vyhrožuje jim a vše nahrává na video. Veškerá videa ze svých akcí poté publikuje na svých webových stránkách," konstatuje Amnesty International ve své zprávě. 

„Ljaško je poslancem a předsedou proukrajinské radikální strany a před nedávnem rovněž kandidoval v prezidentských volbách. Přestože k tomu nemá žádné zákonné oprávnění, stylizuje se na svých videích do role vyšetřovatele i soudce v jedné osobě. Jeho videonahrávky jsou plné násilí, výhrůžek, vulgarit a obscénností. Vybrané politiky či vysoké úředníky Doněcké a Luhanské lidové republiky psychicky i fyzicky terorizuje a nutí je k abdikaci či přiznáním proti jejich vůli. Svá násilnická vystoupení vždy doprovází bojovným pokřikem Sláva Ukrajině, smrt okupantům," přináší Amnesty International (AI) svědectví o brutálním počínání Ljaška. 

Celou zprávu Amnesty International v angličtině o případu Olega Ljaška máte k dispozici ZDE.

Jeho webové stránky obsahují podle AI desítky více či méně násilnických videí. „Na jednom z květnových videí jsou např. zachyceni dva unesení muži, kteří sedí s kapucemi na hlavě a svázanýma rukama v dodávce. Ljaško po chvíli snímá jednomu z mužů kapuci a vede jej k improvizovanému výslechu. Muž se identifikuje jako Igor Chakmizjanov, bývalý ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky. Je oblečen pouze ve spodním prádle a jeho tělo nese známky krvácejících řezných ran," přibližuje Amnesty International jedno z videí. 

„Na jiném videu vidíme záběry z kanceláře člena městské rady Luhansku Arsena Klinčajeva, kam bez vyzvání vtrhl Ljaško se svými muži. Klinčajeva poté unášejí do svého autobusu, kde jej vyslýchají. Unesený radní má holou hruď, pouta a působí omámeně. Poté jej Ljaškovi muži odvážejí zpět do kanceláře, kde mu ukrajinský poslanec vyhrožuje, že půjde na patnáct let do vězení v případě, že se bude vzpírat jeho vůli," pokračuje Amnesty International v popisu videí.  


„Na dalších videích datovaných 8. červencem Ljaško se svými muži pokračuje v bezprecedentních excesech. Na jednom z nich Ljaško donutil starostu Slavjansku, aby `dobrovolně` podepsal svoji rezignaci. V jednu chvílí starosta váhá a Ljaško mu hrozí, že pokud nepodepíše, tak jej vyhodí ze čtvrtého patra na ulici. Poté se starosta vzdává a podepisuje svou rezignaci," komentuje Amnesty International.

„Na druhém červencovém videu Ljaško hrozí smrtí místnímu žalobci a šéfovi policie. Toho obviňuje z nedbalosti, že nenechal zatknout lídra proruských separatistů Vitalije Rybalka. Poté si vyžádá jeho adresu, unese jej a přiváží Rybalka do kanceláře šéfa policie. A konečně na třetím videu z června Ljaško vyslýchá dvaašedesátiletého muže a obviňuje jej ze spolupráce se separatisty. Muž má svázané ruce lepící páskou a přes hlavu plastový pytel. Svá obvinění odmítá," informuje Amnesty International.  

„Na jednom z posledních videí Ljaško ohrožuje údajného starostu města Stachanova Jurije Borisova. Kope jej do celého těla a Borisov je přinucen, aby se omluvil ukrajinskému lidu za to, že pomáhal organizovat referendum ve městě ze dne 10. května. Na základě tohoto referenda povstalci vyhlásili nezávislost na kyjevské vládě," připomínají Amnesty International.  

Amnesty International považuje dle svého vyjádření kroky Olega Ljaška a jeho ozbrojených mužů za flagrantní porušení lidských práv a mezinárodního práva, podle kterého mohou vyslýchat a zatýkat příslušné osoby pouze státem pověření vyšetřovatelé. „To Ljaško v žádném případě není a přesto jsou mu jeho bezprecedentní akce ukrajinskými úřady tolerovány. Zdokumentováno máme mnoho případů porušování lidských práv, kterého se dopouštějí obě dvě strany konfliktu," píše Amnesty International ve své zprávě. 

Amnesty Interantional dále vyzvala v dopise adresovaném generálnímu prokurátorovi Ukrajiny k okamžitému vyšetření činů Olega Ljaška i únosů a protiprávního zacházení ze strany prokyjevských sil vůbec. Zároveň se zástupci Amnesty International setkali s představiteli Rady národní bezpečnosti, ministerstva vnitra a Státní bezpečnosti, kteří potvrdili, že Ljaškovy partyzánské akce nemají žádný právní rámec. 

Amnesty international v minulých měsících důrazně varovala také před krutými praktikami proruských separatistů, o čemž ParlamentníListy.cz informovaly zde. Svou zprávu o porušování lidských práv na Ukrajině v období po Majdanu vydalo i ruské ministerstvo zahraničí.

Po znovudobytí Slavjansku ukrajinskými silami hovoří Kyjev o nálezu masových hrobů s popravenými odpůrci separatistů, přičemž proruští rebelové měli podle tvrzení ukrajinské strany užívat poprav i k zajištění disciplíny ve vlastních řadách. Ruská média na tato nařčení kontrují informacemi lidí, kteří měli ze Slavjansku utéct před ukrajinskou armádou a jejími krutými praktikami, údajně zahrnujícími masové zatýkání mužů, u kterých existuje byť jen minimální podezření, že mohli bojovat na straně separatistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…