Buď Matovič nebo my! Na Slovensku padá vláda

06.07.2022 17:45

Menší slovenská vládní strana Svoboda a solidarita oznámila vypovězení koaliční smlouvy, nechce dál spolupracovat s ministrem financí Igorem Matovičem. Informovala o tom ČT24.

Buď Matovič nebo my! Na Slovensku padá vláda
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Igor Matovič

Spory ve vládní koalici jsou delšího rázu. Naposledy byly slyšet poté, co slovenský parlament prolomil veto prezidentky Zuzany Čaputové a opět schválil balíček opatření na zvýšení finanční podpory rodin s nezaopatřenými dětmi v hodnotě asi jedné miliardy 200 milionů eur. Vládní koalice při tomto hlasování nebyla jednotná, sněmovna však přehlasovala veto hlavy státu i díky podpoře poslanců za krajní pravici.

Po hlasování tehdy ministr financí Igor Matovič (OLaNO) nešetřil proti straně Svoboda a solidarita svými výpady. Právě tato strana totiž zákon nepodpořila. A již tehdy předseda SaS Richard Sulík hrozil odchodem z vládní koalice. 

V loňském roce si dokonce SaS společně s další menší vládní stranou, Za lidi, vynutily rezignaci Igora Matoviče na funkci premiéra. Podle SaS nebyl Matovič manažersky ani osobnostně schopný řídit zemi. V nové vládě svého stranického kolegy Eduarda Hegera pak Matovič obsadil křeslo ministra financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…