Bude Babiš znovu vydán k trestnímu stíhání? Prý to visí na Okamurovi

15.11.2017 18:27

Server iRozhlas.cz uspořádal anketu mezi nově zvolenými poslanci a zeptal se jich, zda by hlasovali pro vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Ve staré sněmovně byl k trestnímu stíhání vydán. Po svém volebním vítězství už možná vydán nebude.

Bude Babiš znovu vydán k trestnímu stíhání? Prý to visí na Okamurovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

V roce 2013 hnutí ANO získalo 47 poslanců. O čtyři roky později už Babišovo hnutí získalo 78 poslanců. A zatímco v té „staré“ sněmovně byl vydán k trestnímu stíhání, v té nové už nemusí být vydán, byť hnutí ANO samo o sobě nemá většinu. Otázka je, jak se k předpokládané nové žádosti policie postaví kromě ANO také komunisté nebo SPD Tomia Okamury.

V anketě pro veřejnoprávní rozhlas se pro vydání Andreje Babiše vyjádřilo jen 91 poslanců ze 200. Ostatní buď oznámili, že budou hlasovat proti vydání, nebo na dotaz rozhlasu neodpověděli. Mlčeli především někteří sociální demokraté a pak SPD Tomia Okamury. Jednoznačně pro vydání jsou ODS, TOP 09 a hnutí STAN. Spíše pro vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání jsou komunisté.

Pokud se hnutí ANO postaví za svého předsedu, což není u zdaleka všech jeho kolegů jisté, bude Babišovo vydání k trestnímu stíhání záviset především na tom, co udělají Tomio Okamura a jeho SPD a sociální demokraté. A ani u SPD není jisté, co se bude dít. Někteří jsou pro vydání, někteří proti němu.

„Jelikož už se o tom jednou hlasovalo a naši poslanci hlasovali pro vydání, myslím, že se to nebude měnit a samozřejmě celý náš klub bude hlasovat pro vydání, protože už tak jednou bylo hlasováno,“ předpovídá poslankyně Tereza Hyťhová. „Budu hlasovat pro vydání. Zatím je to názor celé SPD a na tom se pravděpodobně nic měnit nebude,“ doplňuje ji stranický kolega Pavel Jelínek.

Celý článek naleznete zde.

Jejich slova však mírnil jejich stranický kolega, poslanec Jaroslav Holík. „Jednotně s poslaneckým klubem SPD. Klub tuto situaci zatím neřešil,“ odpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…