Budeme ještě rádi za ekonomické migranty, zaznělo na ČT. A Helena Langšádlová...

01.06.2016 22:49

Uprchlická trasa do Evropy přes Řecko se uzavřela. Pašeráci se proto vracejí ke staronové cestě z Libye do Itálie a odtud dál do Evropy. Co s tím? O tom ve středečních Událostech, komentářích České televize diskutovali poslanci Helena Langšádlová z TOP 09 a Karel Rais z ANO. Ten poukázal na pomalost evropských manažerských struktur. Politický geograf Karel Drbohlav doplnil, že bychom ještě mohli být rádi za ekonomické migranty.

Budeme ještě rádi za ekonomické migranty, zaznělo na ČT. A Helena Langšádlová...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v táboře Domiz. Snamdin Nurihasan a Henadi Shibli

„Já mám obavu, že Evropa není dostatečně připravená. Už jenom proto, že vedení EU, resp. její manažerské struktury reagují s obrovským zpožděním,“ posteskl si Babišův poslanec. I my jsme sice součástí EU, ale klíčová rozhodnutí nepadají u nás.

Hosté se shodli na tom, že lodě by vůbec neměly ze severní Afriky vyjíždět. „Pokud už se uprchlíci dostanou na lodě a pak na moře, už je pozdě,“ doplnil Rais. Proto bychom měli pomáhat státům na severu Afriky v rozvoji. Pořád nás to vyjde levněji než péče o migranty na našem území.

Langšádlová v této souvislosti připomněla, že EU už jedná s libyjskou vládou, a to je třeba ocenit. Pokud jde o dohodu s Tureckem, ta nám podle Langšádlové měla získat čas. „Čas, v němž musíme dostat vlastní hranice pod kontrolu,“ zdůraznila dáma. Turecko prý této situace zneužívá a my se na něj nesmíme spoléhat. V obecné rovině ocenila, že česká vláda postupuje racionálně v migrační krizi. „Pokud tedy pomineme určité excesy, jako např., s politováním musím říci, u našeho pana předsedy,“ zaznělo z úst Langšádlové, která se přitom významně dívala na Raise. „Pan místopředseda vlády si ne vždy uvědomuje ty evropské souvislosti,“ prohlásila Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Poslanec za hnutí ANO znovu připomněl, že k vyjednávání jsou vždy potřeba alespoň dvě strany. „Víte, ono jde o vyjednávání dvou stran, takže je zase otázka, co dělají ty manažerské evropské elity,“ řekl Rais. Pokud jde o kritiku Andreje Babiše, je to prý věc k diskusi, ale předseda hnutí ANO navrhuje zřízení migračních táborů mimo hranice Evropy a prověřování uprchlíků v těchto táborech, což podporuje i TOP 09. Langšádlová to potvrdila.

Jde o bytí a nebytí EU

Komentář k tématu přidal politický geograf Karel Drbohlav. Jižní proud migrační krize ovlivňuje situace v Libyi a Tunisku. Pokud se zklidní situace v Libyi či Sýrii, může se zklidnit migrační krize, ale není to všespásné. Migrační krize je totiž způsobena i klimatickými změnami, populačním boomem a dalšími faktory. A EU je podle názoru odborníka příliš ambiciózní, pokud věří, že dokáže všechny tyto faktory vyřešit.

Pokud vůbec má být svět úspěšný v řešení těchto problémů, musí spolupracovat. Platí to i o Evropské unii. „Jestliže se jednotlivé státy rozhodnou, že si budou krizi řešit po svém, což se do značné míry děje, jen těžko uspějeme. Domnívám se, že tady jde o bytí a nebytí EU,“ věří Drbohlav. Mohlo by to skončit tím, že se zrodí menší evropská uskupení.

Odborník ovšem upozornil i na rizika integrace uprchlíků do evropské společnosti. Tady bychom prý měli být vděčnější za ekonomické migranty než za jiné. „Velmi dobrým vstupem do dobré integrace je vstup na trh práce. A to se u této skupiny, kde nepřevažují ekonomičtí migranti, ukazuje jako problém,“ varoval host.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…