Budoucnost jihočeské koalice ČSSD a KSČM leží v rukách smírčí komise

25.02.2013 22:21

O další existenci jihočeské koalice ČSSD a KSČM bude v úterý jednat smírčí komise. Komunista Václav Kučera, před rokem 1989 registrovaný jako rezident Státní bezpečnosti, ani dnes nerezignoval na svou funkci v radě Jihočeského kraje. ČTK to po jednání krajského výboru KSČM řekl jeho předseda Petr Braný. "Rezignace není na stole," uvedl.

Budoucnost jihočeské koalice ČSSD a KSČM leží v rukách smírčí komise
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Jihočeská sociální demokracie ve čtvrtek Kučeru opakovaně vyzvala, aby zvážil své setrvání v radě. V koalici s KSČM chce ale ČSSD setrvat. Krajský výbor KSČM Kučeru ve funkci radního pro rozvoj venkova a zemědělství na minulém jednání podržel, protože nebyl porušen takzvaný lustrační zákon. O závěrech z dnešního jednání chtějí komunisté nejdříve jednat s ČSSD.

Odpovědnost v této personální záležitosti je podle sociálních demokratů plně na radním Kučerovi a také na KSČM, jako politické straně, za kterou Kučera kandidoval do zastupitelstva kraje a za kterou byl zvolen. ČSSD deklarovala, že je připravena s KSČM zahájit jednání.

Zimola prý o Kučerově minulosti nevěděl

Kučera, který je starostou v Horní Stropnici na Českobudějovicku, tam před rokem 1989 pracoval jako velitel Pohraniční stráže. Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) uvedl, že o Kučerově spolupráci s StB nevěděl a KSČM jej o tom neinformovala.

Komunisté získali po volbách v jedenáctičlenné radě Jihočeského kraje tři křesla. Proti spolupráci ČSSD s KSČM protestuje od listopadu loňského roku mnoho lidí. Vznikla i studentská aktivita Komunisté nepatří ke kormidlu. Nevole podpořená několika demonstracemi se nejprve zvedla hlavně kvůli tomu, že radní pro školství se stala členka KSČM. Vítězslava Baborová ale na začátku února kvůli zdravotním problémům rezignovala. Jejího nástupce by měli krajští zastupitelé volit 7. března.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…